Obeležen Svetski dan Roma u Valjevu

Svetski dan Roma, 8. april, obeležen je danas i u Valjevu, prigodnim programom za učenike osnovnih škola. U Holu Centra za kulturu Valjeva, zajedno sa vršnjacima, pripadnicima srpske zajednice obeležen je ovaj dan, jer je cilj da se pokaže da se deca obe nacionalnosti druže i da se uzajamno pomažu i da je eliminisana diskriminacija ove nacionalne zajednice u Valjevu.

U ime grada Valjeva i gradonačelnika dr Slobodana Gvozdenovića, pozdravio ih je Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku grada Valjeva. „Grad Valjevo godinama sprovodi Lokalni akcioni plan (LAP) za obrazovanje Roma i govorimo o položaju romske nacionalne manjine u našem gradu. Nisu rešeni svi problemi i tu još treba puno raditi. Krenuli smo od obrazovanja, jer smatramo da je to najvažniji stub. Uspeli smo kroz ovaj plan da odškolujemo pripadnike romske nacionalne manjine i to će nam se višestruko vratiti u budućnosti, kroz njihovo angažovanje. Ali i oni sami će aktivno učestvovati u unapređenju položaja romske manjine, samostalno i kroz organizacije civilnog društva, uz podršku grada Valjeva“, istakao je Rstić.

On je ukazao da je Valjevo u 2019. godini opredelilo 4.140.000 dinara za LAP za obrazovanje i on je nešto veći u odnosu na prošlu godinu. Kroz taj plan, tri miliona se izdvaja za stipendiranje romskih učenika. Pedeset učenika srednjih škola prima mesečnu stipendiju u iznosu od 4.000 dinara, sedam studenata romske manjine prima mesečno 7.000 dinara, a nagradili smo 11 učenika prošle godine koji su osnovnu školu završili sa odličnim uspehom, iznosom od po 3.000 dinara.

„Svake godine povećavamo iznose i to nam daje dobre rezultate, jer preko 98% pripadnika romske nacionalne manjine nastavi srednju školu i to je jedan od najvećih uspeha LAP-a. Tu se ne završava sve, jer je grad Valjevo pristupio izradi Strategije za unapređenje položaja Roma i sa drugim stubovima, kao što su zapošljavanje, zdravstvena zaštita, rešavanje njihovog stambenog pitanja, Valjevo pokazuje veliku volju i aktivnost u rešavanju ovih problema. Potrebna nam je podrška Evropske unije i u narednom periodu, da bi mogli da konkurišemo za te fondove, potrebno nam je da imamo Strategiju i akcione planove. Do polovine ove godine, očekujem da će biti završena Strategija za unapređenje romske nacionalne manjine u Valjevu i izaći ćemo pred Skupštinu i odbornike sa njenim predlogom. Očekujem da se poveća aktivnost legitimnih predstavnika romske zajednice i predstavnika civilnog društva, koji se bave problemima romske zajednice. Valjevo ima dosta obrazovanih i školovanih pripadnika romske nacionalne manjine i od njih očekujemo da sa gradskim službama budu više aktivni u unapređenju njihovog položaja“, zaključio je Radoica Rstić.

Grad Valjevo je konkurisao kod Evropske komisije sa projektom za zapošljavanje pripadnika romske zajednice, a rešavaju se i infrastrukturni problemi. Grad je započeo rekonstrukciju kanalizacije na Bairu, u naselju u kome žive pripadnici romske zajednice, za šta su dobijena sredstva iz evropskih fondova. Prostora ima za partnere iz oblasti civilnog društva, koji će pisati projekte i aktivno učestvovati, uz podršku grada Valjeva na unapređenju položaja Roma u Valjevu.

 

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *