Obeleženo 20 godina sećanja na stradale u NATO bombardovanju

Povodom obeležavanja Dana sećanja na stradale u NATO bombardovanju, danas su predstavnici grada Valjeva zamenik gradonačelnika Valjeva dr Zoran Živković, predsednik Skupštine grada Milorad Ilić, predstavnik Kolubarskog upravnog okruga Dragan Janković i Vojske Srbije komandant Garnizona Valjevo, pukovnik Zoran Smiljanić položili cveće na spomenik pilotu Milenku Pavloviću, a potom na spomenik stradalima u ratovima od 1991. do 1999. godine.

I ova godišnjica početka bombardovanja Srbije je tužno podsećanje na pogibiju troje Valjevaca – Dmitre Dukić (91), Milke Krunić (72) i Milisava Mićića (37) i povređenih 50 sugrađana. Bombardovanje Valjeva je počelo 14. aprila 1999. godine, a na Valjevo i okolinu je palo 215 bombi, najviše -150 bombi je bačeno na fabriku „Krušik“. Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dvojica mladih potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić.U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović.U bombardovanju Valjeva je uništena zgrada MUP-a, kao i objekti u Pričeviću i na Divčibarama, srušeno je pet stambenih zgrada, oštećeno je preko 200 stanova i 50 kuća.

Obeležavanje Dana sećanja Foto: Željko Bošković

„Danas smo povodom 20 godina NATO agresije na SRJ, RS i grad Valjevo izašli da položimo vence i cveće na dva spomenika., spomenik pilotu Milenku Pavloviću, koji je poginuo 4. maja braneći grad Valjevo od NATO agresora i spomenik palim borcima u ratovima koji su se odigrali posle 1990. godine na teritoriji bivše Jugoslavije. Ovih dana gledali smo dosta filmova i podsetili se tih događaja od pre 20 godina. Mnogo strašno to izgleda na televizijskim ekranima, strašna su svedočenja ljudi, učesnika tih događaja. Danas, mogu da kažem, mi koji smo učestvovali u tim sukobima 1999. godine u NATO bombardovanju nismo to tako strašno doživljavali iz prostog razloga što smo bili prinuđeni da se borimo, a čovek kad je u borbi ne oseća strahote svih tih događaja. Danas kada je prošlo 20 godina te strahote se ponovo vraćaju“, rekao je predsednik Ilić. Ilić je podsetio da je bombardovanje Valjeva počelo14. aprila 1999. godine na fabriku „Krušik“, kada je palo prvih pet projektila i povređeno prvih pet radnika u fabrici. Do kraja bombardovanja, do kraja mirovnog sporazuma koji je potpisan u Kumanovu nastavilo se redovno bombardovanje grada Valjeva. Palo je preko 215 razornih projektila do 1000 tona težine na grad Valjevo uglavnom na četiri lokacije i to na fabriku „Krušik“ , na Pričević, srušena je zgrada Mupa i centar na Divčibarama. Upravo ovde, na Radničku koloniju je 2. maja palo osam razornih projektila gde je povređen veliki broj građana. Takođe u maju mesecu u Jasenici gde je Milka Krunić poginula ponovo je naselje zasuto projektilima. U naselju Oslobodioci Valjeva u neposrednoj blizini takođe su pale bombe, bombe su pale iu krug Opšte bolnice Valjevo, gde je hirurška sala takoreći potpuno bila uništena. Sve je to ono čega moramo da se setimo. U agresiji su poginula tri građanina Valjeva, dok je 50 osoba povređeno. Na Maljenu su 6. aprila 1999. godine poginula dva mlada potporučnika Željko Savičić i Siniša Radić. U herojskoj odbrani na nebu iznad našeg grada, 4. maja poginuo je pilot pukovnik Milenko Pavlović. Taj stepen razaranja i takođe stepen žrtava ne smemo nikad ni zaboraviti , ni oprostiti, u svom obraćanju istakao je predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić.

Obeležavanje Dana sećanja Foto: Željko Bošković

„Vojska, kao i svih godina do sada zajedno sa lokalnom samoupravom učestvuje u polaganju venaca i obeležavanju Dana sećanja na ova dva spomenika. Kao što je rečeno ne smemo nikada zaboraviti žrtve koje su u toku 78 dana agresije podnete za Republiku Srbiju i u odbrani Republike Srbije od NATO agresora. Moramo se stalno sećati i obeležavati Dan sećanja, polagati vence na grobove i spomenike žrtava NATO agresije i prenositi mlađim našim generacijama, koji se toga ne sećaju, da ne smeju da zaborave stepen razaranja i broj žrtava koje smo podneli 78 dana agresije“, rekao je pukovnik Zoran Smiljanić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *