Ambasador SAD u poseti Valjevu

Ambasador SAD u Srbiji Nj.E. Kajl Skot boravio je danas u poseti Valjevu. Nakon obilaska Istraživačke stanice u Petnici, sa gradonačelnikom Valjeva dr Slobodanom Gvozdenovićem i predsednikom Skupštine grada Miloradom Ilićem je položio cveće na grob dr Semjuelu Albertu Kuku. Ovaj američki lekar je u Prvom svetskom ratu lečio bolesnike u čuvenoj Valjevskoj bolnici. Umro je i sahranjen u Valjevu, nakon što je odbio da primi poslednju vakcinu protiv tifusa, kako bi spasonosnu dozu mogao da primi srpski vojnik.

kajl skat valjevo 2
Polaganje cveća na grob Semjuela Kuka Foto: Željko Bošković
dr slobodan gvoydenovic valjevo 3
Gradonačelnik polaže cveće Foto: Željko Bošković
kajl skat valjevo 3
Kajl Skot polaže cveće Foto: Željko Bošković

Nakon odavanja počasti hrabrom i humanom američkom lekaru, koji večno počiva u Srbiji i našem gradu, gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da je celo Valjevo nakon Kolubarske bitke pretvoreno u grad-bolnicu.

„Naši saveznici SAD, Francuska i drugi su pomogli da teškoće koje je izazvao tifus na ovom području ublažimo i premostimo. Zahvalni smo svima koji su nam pomogli i veliku zahvalnost imamo prema onima koji su život ostavili u našem gradu. Mislim da je važno da se takvih stvari sećamo, jer smo mi sa SAD bili saveznici u oba svetska rata i želimo da imamo najbolje moguće odnose sa svetskom silom broj 1 u svetu“, rekao je gradonačelnik.

Ambasador SAD Kajl Skot je naglasio da je danas imao odličnu priliku da se upozna sa realnošću Valjeva i da je današnja poseta imala dve simbolične važnosti.

„Prva je to što sam posetio IS Petnicu i tamo sam video budućnost Srbije. To su mladi đaci, koji su među najboljima i ova institucija ih priprema za izazove u budućnosti. Impresioniran sam svime što oni rade tamo. Ovo mi je druga poseta i imao sam priliku da predam knjige i udžbenike studentima, ali najviše da razgovaram sa njima, jer su u pitanju sjajni mladi ljudi. Isto tako, poseta grobu dr Kuka je da se setimo naše zajedničke istorije, da su istorija Amerike i Srbije uvek bile zajedno. Dr Kuk je došao u sklopu medicinskog osoblja, da se bori protiv tifusa, koji je bio veći neprijatelj od vojnog neprijatelja u Prvom svetskom ratu. Ali on nije bio jedini koji je to radio. Mi smo poslali mnogo medicinskih misija u Srbiji. Nadam se da odnosi sa Amerikom mogu biti na istom nivou kakvi su bili u Prvom i Drugom svetskom ratu“, rekao je ambasador Skot.

Upitan da prokomentariše kakvu je realnost upoznao u Valjevu, on je odgovorio: „Prva realnost koju vidite kada dođete do Valjeva je da fali infrastruktura za moderne industrije, tj. da nema autoputa. Tako da strani investitori koji su bili glavni interes gradonačelnika teško bi se odlučili da dođu u Valjevo, jer je teško doći do granice, ako nameravaju da izvoze. Naravno, ima još problema, kao i u celoj Srbiji, jer je ovo industrijski grad, a industrija je nakon raspada Jugoslavije oslabljena i treba da se obnovi i treba naći nove investitore. Ja ću poneti natrag bolju sliku o gradu i mogućnostima, tako da kada budu dolazili Amerikanci, a ima ih dosta koji dolaze i koji su zainteresovani za moguće investicije u Srbiji, znaće za Valjevo“, zaključio je ambasador Kajl Skot.

kajl skat valjevo 5
Foto: Željko Bošković
kajl skat valjevo 6
Foto: Željko Bošković

Ambasaror Kajl Skot je svoju posetu Valjevu završio obilaskom Moderne galerije u Valjevu, gde ga je direktzor Vojislav Jovanović upoznao sa stvaralaštvom i značajem slikara Ljube Popovića, čije najznačajnije slike, ali i lične stvari danas čine deo bogate kolekcije Moderne galerije.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Danijel
    March 22, 2019 - 11:48 am

    Bombardovali su nas, sta on trazi u Valjevu!?

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *