Vukosavljević: Zadovoljan sam sprovođenjem kulturnih aktivnosti u Valjevu

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević posetio je juče Valjevo. Njega je najpre dočekao gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović zajedno sa svojim saradnicima, a nakon toga ministar je posetio Modernu galeriju u kojoj se nalazi pet umetničkih dela koja su kupljena sredstvima Ministarstva kulture, a koja je grad Valjevo dobio na konkursu “Gradovi u fokusu”.

Sastanku u Gradskoj upravi pored gradonačelnika, prisustvovali su predsednik Skupštine grada Valjeva Milorad Ilić, članovi Gradskog veća Dejan Bogojević i prof. dr Miroljub Ivanović i direktor Moderne galerije Vojislav Jovanović.

vladan vukosavljevic valjevo 2
Vladan Vukosavljević sa predstavnicima grada Valjeva © Željko Bošković

Ministar je rekao da su razgovori sa čelnicima grada Valjeva bili vrlo dobri i da se razgovaralo o načinu na koji Ministarstvo kulture može u predstojećem periodu da pomogne rad ustanova kulture u Valjevu.

“Mi smo istakli naš stav da je Valjevo veoma važan grad srpske kulture i srpske istorije, da ovde postoji jedna zajednica kulturnih poslanika koja vrlo aktivno, energično i sa puno entuzijazma obavlja svoje poslove, te da će Ministarstvo kulture i informisanja u narednom periodu sa punom pažnjom pratiti i podržavati one kvalitetne projekte koji se u oblasti kulture u Valjevu planiraju i realizuju”, rekao je Vukosavljević.

vladan vukosavljevic valjevo 3
Vladan Vukosavljević i Dejan Bogojević © Željko Bošković

Ministar je istakao da je vrlo zadovoljan načinom na koji se sprovode kulturne aktivnosti u Valjevu i čestitao je svima na trudu i entuzijazmu koji, kako je rekao, ativno ulažu i prikazuju učestvujući u kulturnom životu Valjeva.

“Naše je zadovoljstvo što se aktivno sprovodi jedna politika Ministarstva kulture i informisanja koja se odnosi na decentralizaciju kulturne politike i kulturnog života. Mi snažno insistiramo na tome. To je jedan od ciljeva projekta “Gradovi u fokusu”. Kultura u Srbiji mora da živi u svakoj varoši, u svakom selu, u svakom mestu, u svakom regionu na jednak način. Srbija je zemlja bogate kulturno-istorijske tradicije, kulturnog nasleđa, ali i izvor značajnih projekata iz oblasti savremenog stvaralaštva. Prema tome, imamo oko čega da se trudimo i imamo šta da radimo”, rekao je ministar.

vladan vukosavljevic valjevo 4
Vladan Vukosavljević u Modernoj galeriji Valjevo © Željko Bošković

Vukosavljević je rekao i da Ministarstvo snažno podržava ideju u vezi sa Muzejom fantastike koji bi trebalo da bude smešten u bivšoj zgradi Radio Valjeva na Trgu Desanke Maksimović, te da je spremno da se zajedno sa gradom Valjevom upusti u taj projekat. To je, kako je rekao, dobar projekat i naglasio da je važno uraditi preciznu tehničko-projektnu dokumentaciju, kako bi moglo da se pristupi realizaciji te ideje, za koju procenjuje da bi mogla da otpočne početkom sledeće godine.

Na kraju svog obraćanja ministar je još jednom naglasio da je zadovoljan onim što je čuo i video.

“Zadovoljni smo time što je Moderna galerija bila jedan od laureata na konkursu “Gradovi u fokusu” i čini mi se da se kultutni život intenzivira. Postoje brojne aktivnosti, brojni projekti, od juga do krajnjeg severa, i od istoka ka zapadu. Poslovi iz oblasti kulture su temeljni i važni poslovi za sudbinu jednog društva, nema rezultata preko noći, potrebno je dosta sredstava i za rekonstrukcije i obnove, za programske manifestacije i slično, ali mislim da imamo jedan pozitivan talas, da imamo jednu pozitivnu atmosferu ukupnu, a na Ministarstvu kulture je da vrši svoj posao i da u gornjem maksimumu svojih mogućnosti, finansijskih, stručnih i organizacionih pomaže svaki onaj projekat u Srbiji koji je važan i koji predstavlja ohrabrenje i podsticaj za adekvatan kulturni život u našim gradovima”, rekao je Vukosavljević.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Lenka
    March 14, 2019 - 9:20 pm

    Valjevo je grad bogate istorije i kulture. Grad posvećuje pažnju kulturi.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *