Valjevo: Žene SNS javno osudile svaki vid nasilja

Žene, članice Srpske napredne stranke najoštrije su osudile uvrede koje na račun žena u poslednje vreme sve češće iznose predstavnici opozicije i ocenile da je nasilje nedopustivo i da više ne sme da se toleriše. Tim povodom danas je u prostorijama GO Srpske napredne stranke u Valjevu održana konferencija za novinare.

Novinarima  se najpre obratila Milica Petković, članica Saveta za bezbednost GO SNS Valjevo.

milica petkovic
Milica Petković © Željko Bošković

„Otvaram ovu konferenciju za novinare rečima našeg slavnog Njegoša „Kome zakon leži u topuzu, tragovi mu smrde nečovještvom“. Njihove tragove oni su pokazali na prethodnim izborima. Jedva su prešli cenzus i pa kada su videli da se demokratskim putem ne mogu domoći vlasti, počeli su da primenjuju neka druga sredstva – da pozivaju na linč, da prete vešanjem, da sklapaju paktove, saveze i sa crnim đavolom bi sklopili pakt, ali ne ide. Jednostavno narod ih ne voli. Oni su pokazali svoje pravo lice. Ovoga puta krenuli su ka ženama misleći da su žene kao slabiji pol lakša meta.  Ono što možemo mi odavde njima, velikim junacima, kao žene da poručimo je da nećemo stati. Bićemo tvrd orah i nesalomiva prepreka. Radićemo i brže, i jače, i bolje i pobeđivaćemo ih na svim poljima“, naglasila je Milica Petković.

O položaju žena na javnim funkcijama i edukaciji po pitanju nasilja nad ženama govorila je Jelena Kalat, član Unije žena GO SNS Valjevo.

jelena kalat
Jelena Kalat © Željko Bošković

„Ovde smo kao predstavnice žena koje se bave javnim poslovima. U poslednje vreme smo izložene raznim oblicima nasilja od strane medija i pojedinaca koji daju sebi za pravo da u očima javnosti predstave žene na rukovodećim pozicijama kao nedostojne funkcija koje obavljaju. Danas, ovde, kao predstavnica žena koje se bave javnim poslovima, kao žena i kao majka, želim da poručim svima – stop nasilju nad ženama.

Najoštrije osuđujem nasilje nad ženama kao što je to bio slučaj sa predsednicom Skupštine Majom Gojkovič i novinarkom „Studija B“ Barbarom Životić. Za njihove postupke gajim samo prezir i nadu da će institucije reagovati na pravi način. Vlada Republike Nemačke je donela zakon da 30% rukovodećih funkcija mora pripadati ženama, pa vidite u kom pravcu ide najjača evropska država.

Ne želim da vas zamaram ciframa, ali moram da vam iznesem par poražavajućih podataka:

10% žena je prijavilo fizičko nasilje u proteklih godinu dana. Kada je reč o psihičkom nasilju, brojke još više zabrinjavaju. Čak 32% žena u Srbiji bilo je izloženo takvom nasilju u proteklih godinu dana, a tokom života ga iskusi skoro polovina njih i to 48,7 %.

Za većinu nasilnika nema posledica i to je najgora poruka žrtvama koju šaljemo.

Zakoni nisu dovoljni da bi se sprečilo nasilje nad ženama, već celo društvo mora da se uključi u borbu protiv toga, da ničija patnja ne sme da se završi ćutanjem.

Država je stvorila uslove da se borimo, ali to nije dovoljno. Jedini način je da se zaista borimo protiv nasilja nad ženama, koji god oblik tog nasilja bio. U toj borbi moramo biti svi zajedno. Da znamo da postoji i fizičko i psihičko nasilje i da ne dozvolimo da žene budu povučene u sebe, već da budu aktivan deo društva.

Naša kolektivna odgovornost je da se borimo i da se glasovi žrtve čuju. Potrebna je stalna i aktivna edukacija građana kako bi se povećao broj prijavljenih nasilnika.

U našoj zemlji 51% populacije čine žene, a ostatak populacije su rodile žene. Zato vas molim da nasilje nad ženama shvatite kao ozbiljan problem i da se svi zajedno borimo protiv nasilja. Zaštitimo žene u Srbiji i ne dozvolimo da postanu žrtve nasilja”, rekla je Jelena Kalat.

Dr Branka Antić, predsednica Saveta za zdravlje GO SNS Valjevo, je govorila o zdravstvenim aspektima nasilnika i osudila bahato ponašanje pojedinih javnih ličnosti o kojima se poslednjih dana često govori u javnosti.

dr branka antic
Dr Branka Antić © Željko Bošković

„Ja, kao lekar, sam vrlo zabrinuta ponašanjem takvih ljudi, a takođe sam zabrinuta i za žene. Da li će jednom doći kraj takvom ponašanju koje je zakonom zabranjeno, da li će se neko oglasiti i zaustaviti ih. Mi nismo krive što je napredovanjem tehnologije došlo do rodne ravnopravnosti, što smo pametne, školovane i došle na određene funkcije. Neko je prepoznao u nama kvalitet i postavio nas tu gde jesmo. Molim širu javnost da nas podrži i da osudi način ponašanja određenih javnih ličnosti i onih koji su izgubili na prethodnim izborima i naravno da će izgubiti i na sledećim izborima. Poštovanje koje mi pokazujemo prema ljudima – to je način kako treba da se ponašaju“, zaključila je dr Antić.

Konferenciji za medije pored novinara prisustvovao je i veliki broj članica Srpske napredne stranke u Valjevu.

V.K.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Mirko
    January 24, 2019 - 8:46 pm

    Podrška ženama Srbije. Dosta sa uvredama i ponižavanjima koje su ovih dana izložene.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *