Održana komemoracija povodom smrti Slobodana Đukića

Slobodan Đukić, prvi neposredno izabrani predsednik opštine Valjevo, preminuo je u četvrtak u 78. godini života. Na čelu valjevske opštine je bio od 1989. do 1992. godine, kada je Valjevo počelo ubrzano da se razvija.

Na komemoraciji koja je tim povodom danas održana u velikoj sali Skupštine grada, pred velikim brojem poštovalaca Slobodana Đukića, od njega su se oprstili i gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović, Dušan Mihajlović, nekadašnji predsednik opštine i Željko Jež, dugogodišnji sradnik i prijatelj Slobodana Đukića.

komemoracija slobodan djukic 4
Komemoracija povodom smrti Slobodana Đukića © Željko Bošković

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da je vreme kada je Slobodan Đukić bio predsednik opštine bilo i teško i lepo vreme, kada je zemlja išla napred.

„To vreme je obeležio raspad velike države i vreme u kome su se prelamale mnoge stvari. Slobodan Đukić će ostati upamćen kao čovek koji je imao razumevanja za srpsku mladost, koja je na žalost ginula po ratištima u Hrvatskoj. Prvi je stao na stranu valjevske i srpske mladosti kao gradonačelnik i za mene je to najjači utisak koji je ostavio. Bilo je to vreme u kome je grad išao napred, vreme u kome je Valjevo bilo prepoznatljivo po celoj toj generaciji, čiji je deo bio i Slobodan Đukić. Porodici moje saučešće, a Valjevcima večno pamćenje na našeg gradonačelnika“, rekao je na komemoraciji dr Slobodan Gvozdenović.

komemoracija slobodan djukic 2

Od svog najbližeg saradnika oprostio se i Dušan Mihajlović, nekadašnji prvi čovek valjevske opštine.

„Dragi Đule, evo nas u sali u kojoj smo proveli mnogo vremena. Nekada smo u njoj raspravljali i rešavali probleme građana našeg voljenog grada, a sada smo se okupili da te ispratimo u večnost. Posebna je čast to što je ovaj tužni skup otvorio aktuelni gradonačelnik dr Slbodan Boba Gvozdenović. Verovao sam da ćeš i ovu bolest savladati, jer sam te znao kao neuništivog borca, koga u životu nijedna muka nije obišla. Stoički si podnosio tolike udare i podmuklu bolest, koja te je na kraju odnela. Bio si svestan do poslednjeg trenutka kada si supruzi Danici rekao: „Gotovo je!“ i preselio se na bolje mesto od ovog našeg trošnog i prolaznog. Ovde u našem Valjevu ostaje nezaboravan trag tvog postojanja i aktivnosti. Na njega može biti ponosna tvoja supruga Danica, ćerka Milica, sin Ljubiša, snaja, zet i tri unuka. Tvojom ostavštinom ponosiomo se i i mi – tvoji prijatelji i saradnici“, rekao je Dušan Mihajlović, prisećajući se prijateljstva koje je trajalo više od pola veka.

komemoracija slobodan djukic 3

Željko Jež, dugogodišnji saradnik i prijatelj Slobodana Đukića je podsetio na početke i uspešnu karijeru Slobodana Đukića. Osvrnuo se i na poreklo znamenite porodice iz koje je potekao, od roditelja koji su bili učitelji Ljubomira i Bosiljke, dede Ljubomira Đukića, koji je takođe bio predsednik opštine, ali i direktor Štedionice i narodni poslanik, kao i čukundede Koste Stojšića, predsednika opštine i narodnog poslanika.

Slobodan Đukić je pre funkcije predsednika opštine bio direktor Vodoprivredne organizacije „Erozija“, s obzirom da je šumarski inženjer po obrazovanju.

Nakon 2000. godine obavljao je poslove zamenika ministra turizma i pomoćnika ministra trgovine, turizma i usluga do 2004. godine.

Valjevci će ga pamtiti kao jednog od osnivača Moderne galerije, aktivnog pregaoca koji je učestvovao u osnivanju Istraživačke stanice u Petnici, izgradnji bazena u Petnici, adaptaciji i modernizaciji centra Valjeva, izgradnji spomenika pesništvu u liku Desanke Maksimović, hotela „Grand“, izgradnji brane i hidroakumulacije „Rovni“. Učestvovao je u prenosu moštiju Svetog Vladike Nikolaja iz SAD u Lelić.

Sahranjen je na Novom groblju u Valjevu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *