Rešen imovinski problem IS Petnica

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Istraživačkoj stanici Petnica poverilo je na petogodišnje upravljanje pokretnu i nepokretnu imovinu te naučno-obrazovne institucije, čime je Petnici omogućilo da nastavi da se razvija i unapređuje kvalitet rada.

Ministar prosvete Mladen Šarčević, koji je ugovor o ustupanju potpisao sa direktorom Petnice Vigorom Majićem, objasnio je da je Petnica imala ogroman imovinski problem, jer nije imala dokumentaciju koja bi im omogućila da u punom kapacitetu koriste prostor i opremu koju je država sagradila i opremila.

„Mi ćemo i dalje finansirati iz budžeta određene aktivnosti Petnice. Tu smo i da se staramo da se izvrše određene popravke, jer su poslednji radovi su ostavili neke stvari nedovršenima“, rekao je Šarčević.

On je zahvalio predsednici Vlade Ani Brnabić i njenim saradnicima koji se bave naukom i obrazovanjem jer se, kako je rekao, trude i da se prikupe i određena sredstva za novu opremu u Petnici.

„Petnica je, ne samo što ima najveći kapacitet, već je i najpoznatija. Ovakva omladinska istraživačka stanica je nešto što nas legitimiše i u Evropi i svetu“, rekao je ministar.

mladen sarcevic i vigor majic 1

Šarčević je podsetio da će 5. februara biti potpisano i pristupanje Srbije u punopravna članstva u programe podrške saradnji i mobilnosti u visokom obrazovanju Erasmus i Erasmus plus.

„Veoma je važno da mi sada imamo šta da ponudimo i mladima koji dolaze u Srbiju, a ne samo našima koji odlaze na ovakvu vrstu razmene“, rekao je Šarčević.

Na primeru Petnice, dodao je ministar, Srbija je počela da dizajnira nove istraživačke stanice drugih profila, poput Tršića za društveno-humanističke i jezičke discipline.

„Gradimo i istraživačku stanicu u južnom Banatu, u Beloj Crkvi, za geonauke, zemljište kao resurs, istraživanje nafte i gasa. To su novine i radićemo i dalje na tom konceptu, jer Petnica je sada postala inkubator drugih dešavanja“, naveo je Šarčević.

Direktor Petnice Vigor Majić rekao je da će od sada toj instituciji biti lakše da održava prostorije i opremu, ali i da unapređuje i povećava kvalitet i intenzitet korišćenja tog prostora.

„U ovom prostoru svake godine boravi nekoliko hiljada učenika i studenata sa teritorije Srbije i imamo mnogo programa koji su međunarodnog karaktera“, rekao je Majić.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *