U MIONICI POČELA ELEKTRONSKA PRIJAVA NOVOROĐENČADI I RODITELjSKOG DODATKA

U okviru druge faze projekta „Bebo, dobro došla na svet“, koji predstavlja deo strategije razvoja elektronske uprave i projekta „Stop birokratiji“ u Mionici je počeo sa radom informacioni sistem „eBeba“ koji omogućuje upis deteta u matičnu knjigu rođenih, prijavu prebivališta i zdravstvenog osiguranja elektronskim putem – bez odlaska na šaltere različitih državnih institucija. Pored ovoga, roditeljima novorođenčeta je omogućena i elektronska prijava roditeljskog dodatka, i to u porodilištu.

Roditelji novorođenčeta sa teritorije naše opštine od sada mogu na jednom mestu, besplatno i bez popunjavanja bilo kakvih formulara prijaviti svoju bebu i ostvariti pravo na roditeljski dodatak. Uvođenjem ovog sistema roditeljima je omogućeno da umesto odlaska u opštinu, policijsku stanicu, filijalu RFZO-a i centar za socijalni rad svoje vreme provedu na mnogo lepši način, sa svojom bebom. – rekao je predsednik opšine Mionica Boban Janković.

Sama procedura prijave novorođenčeta i roditeljskog dodatka u okviru usluge „eBeba“ je veoma jednostavna i zahteva svega nekoliko minuta. Pre svega, potrebno je da se majka dok je još u porodilištu, državljanka Republike Srbije sa prebivalištem na teritoriji opštine Mionica izjasni da želi svoje dete da prijavi elektronskim putem. Zdravstveni radnik u sistem unosi podatke roditelja i one koji se odnose na ime, prebivalište i zdravstveno osiguranje novorođenčeta i zahtev za roditeljski dodatak. Za sve ove radnje dovoljan je važeći identifikacioni dokument oba roditelja. Nakon unosa podataka, roditelji od Portala eUprava dobijaju obaveštenje o statusu predmeta putem mejla ili sms-a. Ukoliko su se za to opredelili, nakon uspešno završenih procedura roditelji dobijaju na adresu na kojoj je prijavljeno novorođenče sledeća dokumenta: izvod iz matične knjige rođenih i karticu zdravstvenog osiguranja, kao i rešenje o odobrenom roditeljskom dodatku. U suprotnom, dokumenta mogu pokupiti u opštini, odnosno odgovarajućoj filijali RFZO-a.

Lokalna samouprava Mionice

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *