Mionica: Počela gradnja stambene zgrade za izbeglice


Prve nedelje avgusta počeli su radovi na izgradnji višeporodične stambene zgrade u ulici Ratka Petrovića u Mionici, namenjene zbrinjavanju izbeglih lica u okviru Regionalnog programa stambenog zbrinjavanja u Srbiji – Potprojekat pet.

Rok za izgradnju stambenog objekta bruto površine 492,15 kvadratnih metara, sa 16 stanova je tristotine kalendarskih dana. Radove izvode preduzeća „Građevinar“ Ub i „Greda“ Valjevo. Procenjena vrednost izgradnje 40 miliona i 500 hiljada dinara.

Opština Mionica je obezbedila lokaciju za izgradnju objekta i infrastrukturu, dok se sama izgradnja objekta finansira u okviru Regionalni program stambenog zbrinjavanja.

Regionalni program stambenog zbrinjavanja je zajednički višegodišnji program Srbije, BiH, Crne Gore i Hrvatske,. Cilj je obezbeđivanje trajnog stambenog rešenja za sve porodice izbeglih lica kojima nije rešeno stambeno pitanje u Republici Srbiji, a nemaju gde da se vrate u zemlji svog porekla. Reč je o stambenom zbrinjavanju izbeglica koje su napustile ratom zahvaćena područja na prostorima bivše Jugoslavije u periodu od 1991-1995. godine, i utočište našle u Srbiji.

Regionalni stambeni program se finansira iz donatorskih sredstava kojima upravlja Razvojna banka Saveta Evrope, uz podršku međunarodne zajednice, uključujući EU, SAD, OEBS, Visoki komesarijat UN za izjeglice. Ostali donatori su Nemačka, Italija, Norveška, Švajcarska, Danska, Turska, Luksemburg, Kipar, Rumunija, Češka, Slovačka i Mađarska.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *