Grad Valjevo finansira letovanje pedesetoro dece sa sela iz socijalno ugroženih porodica

Ove godine će na moru boraviti pedesetoro dece iz valjevskih sela, a njihov boravak finansira Grad Valjevo, u okviru Lokalnog plana akcije za decu. Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i predsednik Saveta za socijalnu politiku Radoica Rstić su pozdravili roditelje i decu i poželeli im lep boravak na letovanju u Čanju od 22. do 30. juna. Grad Valjevo je izdvojio 900 hiljada dinara za letovanje dece iz socijalno ugroženih porodica.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da je srećan i zadovoljan što Grad prepoznaje socijalnu odgovornost i što se izdvaja 6% budžeta za socijalna davanja. On je istakao da je inicijator ove aktivnosti Radoica Rstić, predsednik Saveta za socijalnu politiku Grada Valjeva, zahvaljujući kome se i realizuje jedna ovako velika i značajna aktivnost.

deca letovanje 1

„Ovo je poslednji u nizu roditeljski sastanak, koji smo imali sa roditeljima i decom, koja su ove godine odabrana da o trošku grada Valjeva idu na letovanje. Grad Valjevo je ove godine, po prvi put, kroz Lokalni plan akcije za decu izdvojio 900 hiljada dinara za letovanje pedesetoro dece iz socijalno ugroženih porodica. Pedesetoro dece, uzrasta od 4. do 7. razreda osnovne škole, letovaće sedam dana u hotelu „Adria“ u Čanju. Hotel ima tri zvezdice, obezbeđen im je pun pansion, prevoz i zaista sve što im je potrebno. Kada je u pitanju kriterijum u odabiru dece odlučili smo da prednost imaju deca sa sela, upravo iz razloga što je kroz Lokalni plan akcije za decu izdvojeno milion i sto hiljada dinara za školicu plivanja u SRC „Petnica“ za decu iz grada. Obezbeđena im je besplatna ulaznica kao i prevoz od centra grada do bazena. To nažalost nije dostupno deci sa sela, kao što im nisu dostupne ni druge realizacije projekata iz LPA-a jer su uglavnom ove godine teme bile one koje obuhvataju decu iz grada. Zato smo se odlučili da na letovanje idu deca sa sela. Ravnomerno smo rasporedili broj dece u 7 seoskih škola. Kontaktirali smo direktore i od istih tražili da oni daju predloge koja su to deca koja potiču iz socijalno i materijalno ugroženih porodica. Centar za socijalni rad je finalizirao spisak jer je Centar jedini ovlašćen da jednu takvu procenu da. U toku same pripreme i u razgovoru sa porodicama došli smo do saznanja da su to deca koja prvi put idu na more i zaista mi je drago što smo im omogućili to zadovoljstvo. Uglavnom su to deca neplivači pa smo iz tog razloga, u saradnji sa PVK „Valis“, obezbedili rekreatora plivanja. Sa decom pored vaspitača ići će i lekar, a u saradnji sa Apotekarskom ustanovom lekar će biti obezbeđen sa lekovima koji su mu potrebni za ovakvo jedno putovanje“, rekao je Radoica Rstić, predednik Saveta za socijalnu politiku Grada Valjeva na današnjem sastanku.

deca letovanje 2

Osim što će deca biti smeštena u dobrom hotelu u Čanju, u Crnoj Gori, plaćeni su im svi troškovi boravka, koji podrazumevaju put, pun pansion, osiguranje, troškove overe saglasnosti kod notara, kao i pomoć od 10.000 dinara za troškove pripreme i boravka dece na moru. Sa mališanima, od kojih nijedno ne zna da pliva, na moru će boraviti instruktor plivanja, o zdravlju dece će brinuti lekar, a Apotekarska ustanova Valjevo je obezbedila potrebne lekove. Roditelji su, na danas održanom sastanku, ukazali da će zakup suncobrana na moru biti veliki izdatak za toliko dece, sa čime se složio i gradonačelnik. Obećao je će se nabaviti potrebni suncobrani, ukoliko Predškolska ustanova „Milica Nožica“ nema dovoljnu količinu suncobrana, kako bi boravak dece na moru bio bezbedan i prijatan.

deca letovanje 3

„Srpska napredna stranka je socijalno odgovorna stranka. Sam predsednik naše stranke Aleksandar Vučić, još dok je bio premijer i sada kao predsednik Republike Srbije je pokazao ogromnu socijalnu odgovornost na raznorazne načine i veliku brigu za socijalno ranjive ili ugrožene kategorije. To je razlika između Vučića i ostalih političara. Vučić je državnik. A razlika između političara i državnika je što političar radi za sledeće izbore, a državnik radi za sledeće generacije. Naša je obaveza kao članova SNS-a i mene kao predsednika Gradskog odbora je da sledim politiku Aleksandra Vučića i srpske Vlade i zaista ćemo se potruditi da iduće godine pošaljemo još veći broj dece na more. Da li će to biti 50, 60, 70 ili 100 videćemo, ali svakako je naša obaveza da vodimo računa o toj deci, pre svega o deci sa seoskog područja i iz vulnerabilnih socijalnih sredina. Još jedanput se zahvaljujem g. Rstiću na velikom zalaganju i na odličnoj ideji i mislim da je to za ovu decu velika sreća. Moja generacija je imala prilike da ide na more preko ferijalaca i preko škole. Živeli smo u nekom sasvim drugom i srećnijem vremenu, ali učinićemo sve što je u našoj moći, ovaj grad, ova gradska Vlada i ova garnitura na vlasti, da izađemo u susret mališanima i onima kojima je pomoć i briga najpotrebnija“, zaključio je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović.

deca letovanje 4

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *