Testovi za maturu stižu do valjevskih škola pod policijskom pratnjom

Priprema testova za malu maturu je u poslednjoj fazi, za svaki test odgovoran je poseban tim, a i ove godine njihova izrada, štampa i transport pod posebnim su bezbednosnim merama, pa će tako iz Beograda do školskih uprava putovati pod policijskom pratnjom.

Rešetke na prozorima i vratima, svaki ugao je pod video-nadzorom, a vrata iza kojih se čuvaju testovi mogu otvoriti samo osobe sa posebnim ovlašćenjima.

Na odvojenom spratu Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja postoje dva nivoa bezbednosti. Pod posebnim nadzorom su prostorije u kojima se pišu testovi, navodi RTS.

„U tom delu pristup imaju samo osobe koje su neophodne u procesu pripreme testova, tj. same tehničke pripreme testova. I u tom prostoru je nemoguće uneti bilo koju ličnu stvar. Niti mobilni telefon, fleš, knjigu, papir, ništa ne možete uneti“, navodi Dragana Stanojević iz Zavoda za vrednovanje kvaliteta obrazovanja.

Navodi se da, čak i kada se neko nađe u toj prostoriji, teško da će otkriti gde su testovi.

„Testovi se čuvaju na eksternim memorijama i te eksterne memorije imaju parcijalne šifre, što znači da dvojica kolega mogu jedino istovremeno da pristupe podacima koji se nalaze na tom disku, tako što će jedan ukucati jedan deo šifre i drugi ukucati drugi deo šifre“, dodaje Stanojevićeva.

Oba dela šifre predususlov su da se testovi iz Zavoda, pod jakim merama bezbednosti, premeste u štampariju.

„Prvi deo bezbednosne procedure je da se na sigurnosnom flešu pod pratnjom testovi transportuju do štamparije, gde se pod određenim bezbednosnim procedurama preuzimaju naši elektronski materijali od strane štamparije i tada štamparija po svojim merama bezbednosti štampa te testove. To obično bude nekoliko dana pred sam ispit“, objašnjava Stanojevićeva.

Navodi se da posle štampe sledi pakovanje testova u sigurnosne kese, koje ako se otvore više ne mogu da se zatvore.

Čitav proces se realizuje pod nadzorom policije, a ovakve mere bezbednosti su, kažu nadležni, bile neohodne kako bi se sprečilo da testovi procure, što je bio slučaj pre nekoliko godina.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Valjevac
    June 2, 2018 - 11:57 pm

    Zuti su muckali a ovi nedaju zato idu testovi sa policijim. Kakav smo mi narod ako pulicija prati testove

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *