PREMIJERNI KONCERT KUD-A “ABRAŠEVIĆ VALJEVO“

Stotinak članova nekadašnjeg KUD “Abrašević” iz Valjeva, koje je ugašeno u januaru ove godine, od 20.marta zvanično funkcioniše u okviru udruženja gradjana koje nosi naziv Amatersko kulturno-umetničko društvo “Kosta Abraševic – Valjevo” ili KUD “Abraševic – Valjevo”.

Kako izjavljuje predsednica Katarina Ašković, naredne subote 2.juna sa pocetkom u 20 sati na velikoj sceni Centra za kulturu Valjevo očekuje se prvo, zvanično predstavljanje valjevskoj javnosti pod ovim imenom. Na tom premijernom koncertu ugostiće članove KUD “Abrasevic” iz Pančeva, sa kojima su i proteklih godina uspesno saradjivali.
– Na inicijativu roditelja i dece koja podrzavaju i vole rad ljudi koji su vodili foklornu sekciju nekadasnjeg KUD “Abrašević”, po gasenju drustva smo odrzali nekoliko sastanaka na kojima smo dogovorili da nastavimo sa radom. Nasli smo prostor u kome bi mogli da vezbamo i za dva dana ga okrecili i stvorili pristojne uslove za rad, a u planu je i temeljnije sredjivanje u predstojecem preriodu. Procedura oko registracije je trajala neko vreme I kao datum osnivanja se vodi 20. mart, inace Dan grada, sto nam je izuzetno drago jer cemo se potruditi da predstavljamo Valjevo u sto lepsem svetlu i da na jos bolji nacin odrzimo amaterizam – istakla je Katarina Askovic uz napomenu da su veliku podršku pružili nekadašnji solisti, izuzetni igraču, koreografi sa kojima je ranije saradjivala, ali i brojna drustva koja su imala razumevanja za situaciju u kojoj se sada nalaze, bez sredstava, bez nosnji, ali naoružani jakom voljom i entuzijazmom.
– Za prvi koncert koji nas ocekuje u subotu uspeli smo da sasijemo nesto nosnji, a nesto su nam ustupili prijatelji iz drugih KUD-ova (iz Obrenovca, Panceva, Beograda, kao i valjevski “Krusik”) koji su prepoznali nasu energiju i shvatili da se radi o dobroj I zdravoj prici, a mi se nadamo da cemo uspeti da im se revansiramo. Prvak nacionalnog ansambla “KOLO” Goran Mitrovic nam je pomogao da pripremimo novu koreografiju “Pcinjske zavrzlame” koju cemo sa gostima iz Panceva izvesti na samom kraju, a na koncertu ce dominirati koreografije naseg Valjevca Vladimira Spasojevica koji nam je ustupio autorska prava. Nastupace pioniri, juniori i seniori sa kojima su radili Ivan Pantic, kao umetnicki rikovodilac naseg drustva, i njegovi asistenti Andja Djermanovic, Jovan Radovic I Uros Petric. Oni ce sa gostima izvesti ukupno 12 koreografija, od igara iz zapadne Srbije do Vlaskih igara – izjavila je Katarina Ašković.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *