U Petnici dodeljene nagrade mladim herojima znanja

U Istraživačkoj stanici Petnica dodeljene su nagrade pobednicima trećeg po redu konkursa “Mladi heroji”, čiji je cilj da se oni predstave javnosti i promovišu kako bi postali inspiracija, ponos i uzor za cele generacije.

Odabrano je petnaest mladih heroja iz ukupno četiri oblasti: obrazovanja/nauke, preduzetništva//kreativnih industrija, kulture/umetnosti i društvenog aktivizma i svi oni su poneli priznanje za svoj izuzetan doprinos društvu, ulaznice za Egzit, kurseve za lični razvoj HR centra Beograd i poklon paket izdavačke kuće “Vulkan”.

Prvaci u svojim oblastima dobili su i novčanu nagradu od po 100.000 dinara.

Svi dobitnici će imati i zasluženi medijski prostor, a biće promovisani i kroz Egzitovu plaformu, sa ciljem da se društvu pruže pozitivni uzori koji će biti inspiracija mladim ljudima, ali i celokupnoj javnosti.

“Sadašnjost i budućnost društva je određena našim odnosom prema najboljim mladim ljudima u zemlji. Želimo da zajedničkom akcijom podržimo i skrenemo pažnju na sve one koji se neumorno trude da unaprede sebe i svoje okruženje, i da kroz svoj uspeh pošalju poruku svima da je sve moguće”, izjavio je predsednik UO Egzitove fondacije Ivan Petrović.

Kazao je i da mu je posebno drago da je dodela priznanja “Mladi heroji” trećoj generaciji dobitnika organizovana u Petnici, koja je najveći rasadnik mladih talenata u regionu.

Snežana Lakićević iz NIS-a kazala je da su mladi ljudi koji su danas nagrađeni “naša budućnost na delu” i da u potpunosti oslikavaju ovaj slogan kompanije NIS.

“Mladi su potencijal, stožer društva i ključ napretka zajednice, ali ukoliko su oni ujedno ispravan primer i neophodan vodič svojoj generaciji, onda su oni istinski heroji, na njih treba da se ugledamo, njih treba da podržimo, njima da se ponosimo”, rekla je Lakićevićeva.

Petnaest mladih heroja

Najboljim studentima u oblasti obrazovanja i nauke su uručene nagrade i to prva nagrada Vuku Radoviću, olimpijcu u oblasti astronomije i fizike, druga Stefanu Šušnjaru, višestrukom državnom prvaku u fizici, dok je treća nagrada dodeljena Andreju Kukuruzaru, studentu prve godine fakulteta, koji postiže izvrsne rezultate na međunarodnim olimpijadama iz hemije.

Nagrade su dobili i diplomci u istoj kategoriji i to: prvoplasirani Filip Bošković, dobitnik najprestižnije studentske nagrade na svetu za dostignuća u molekularnoj biologiji, Vanja Šarković, doktorandkinja astronomije Univerziteta u Lajdenu, kao i Andrea Nikolić, nagrađivana studentkinja prava, koja će školovanje nastaviti na Kembridžu.

Prvu nagradu u oblasti društvenog aktivizma dobila je Milica Knežević, koja različitim akcijama podstiče i menja okruženje za sebe i za druge osobe sa invaliditetom, drugu Tamara Kojić, inicijatorka projekata “Kilometar kose” i “Rok kamp za devojčice”, dok je treću nagradu dobio Marko Jozić, jedan od osnivača udruženja “Novo kulturno naselje”.

Mladi heroji preduzetništva su Branislav Jovanović, osnivač brenda domaćih suhomesnatih proizvoda “BUT&CO”, Vladimir Stanković, osnivač platforme “Pet gards”, prvog projekta na Balkanu namenjenog čuvanju kućnih ljubimaca, i Igor Graić, koji je napravio prvu društvenu mrežu za ljubav na svetu.

Nagrade za kulturu i umetnost pripale su Andreju Josifovskom Pijanisti, koji promoviše uličnu umetnost i muralima ulepšava gradove u Srbiji, Uni Stanić, studentkinji Master studija violine u Beču i virtuoznoj umetnici, i Stefanu Žariću, nagrađivanom istoričaru umetnosti, koji se bavi proučavanjem modnog nasleđa Srbije.

Specijalno priznanje dodeljeno je Matematičkoj gimnaziji u Beogradu, čiji đaci decenijama postižu sjajne rezultate u oblasti matematike, prirodnih nauka i informatike.

Konkurs je realizovala Egzitova fondacija u saradnji sa NIS-om uz podršku Radio-televizije Srbije, kompanije “Ringijer”, HR centra Beograd i izdavačke kuće “Vulkan”.

Izvor: RTS

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *