Nagrada „Desanka Maksimović“ Ani Ristović

Jubilarni 25. put dodeljena je Nagrada „Desanka Maksimović“, danas u Brankovini, tradicionalno na rođendan srpske pesnikinje koja je svoje ime primerila nagradi za celokupno pesništvo. Nagrada je ove godine pripala pesnikinji Ani Ristović. Ovogodišnji žiri, koji je jednoglasno odlučio o dobitniku, činili su Tanja Kragujević, Vladimir Kopicl, Slobodan Zubanović, Sonja Veselinović i Svetlana Šeatović.

Pre uručenja nagrade položeno je cveće na poetesin grob u porti brankovačke crkve. Tom prilikom Sofija Kovačević ,učenica šestog razreda, na Desankinoj humci govorila je pesmu „Zavičajni hrast“.

Dr Svetlana Šeatović , predsednica žirija, saopštila je obrazloženje odluke žirija da se ovogodišnja nagrada dodeli pesnikinji Ani Ristović.

„Ana Ristović je pesnički opus započela prvom zbirkom „Snovidna voda“ i do danas je sa sedam zbirki i dva izbora novih pesama vodeći pesnički glas u savremenoj srpskoj poeziji. Pesnikinja je izvorne lirske vokacije, suptilnog senzibiliteta i autentičnog razvojnog puta koji uvek postavlja nove i visoke estetičke granice. Ana je najmlađa dobitnica ove nagrade, ali je snažnim poetskim zamahom primer pesnikinje koja je dala važan doprinos i o čijem stvaralaštvu je već nekoliko godina bilo reči kao o opusu koji je bio u najužem izboru žirija. Najbliža je Desanki Maksimović u delikatnosti izraza, intimnosti sveta žene i dubokoj misaonosti koja zna da je pesnički svet izraz bića i način življenja uprkos svim bolima koje nam zadaje svet svakodnevnice,“ istakla je Svetlana Šestović.

Ana Ristović, ovogodišnja dobitnica zahvalila se na nagradi rečima „Hvala članovima žirija na ukazanoj časti a pre svega poverenju, hvala Brankovini, hvala Desanki Maksimović koja nas je sve zadužila, ne samo pesnike nego sve one koji vole i osećaju poeziju.“

Direktorka Matične biblioteke „Ljubomir Nenadović“ Violeta Milošević je čestitala dobitnici:

„ Dugovečna Desanka Maksimović pisala je i iznedrila riznicu stihova i reči u istinsku večnu zadužbinu za generacije novih pesnika. Dvadeset pet godina večno žive stihovi Desanke Maksimović u Brankovini i slave srpsko slovo i ljubav. O ljubavi, ženskom biću, buntovnom na svoj način, obraća nam se u svojim pesmama Ana Ristović koja je svojim stilom jako bliska Desanki. U ime organizatora čestitam dobitnici i želim joj dobrodošlicu u Desankin zavičaj i društvo slovenskih pesnika. „

U ime gradonačelnika grada Valjeva goste je pozdravio član Gradskog veća zadužen za kulturu, Dejan Bogojević.

„Danas prisustvujemo svečanoj dodeli Nagrade za sveukupni doprinos srpskom pesništvu koja nosi ime „Desanka Maksimović“, a dodeljuje se već četvrt veka. U Brankovini se danas slavi poezija na najbolji mogući način kroz saglasje mesta, trenutka i zvuka. Značajno je da ova književna nagrada sačuva kontinuitet dodeljivanja i grad Valjevo je uvek tu da podrži ovakve manifestacije koje svojim kvalitetom to zavređuju,“ rekao je Bogojević.

Prof. dr Bojan Đorđević, upravitelj Zadužbine „Desanka Maksimović“, koja Nagradu i dodeljuje, istakao je da će ove godine Zadužbina završiti digitalizaciju celokupnih dela i književnih rukopisa Desanke Maksimović.

„Nama je danas višestruki jubilej, ove godine je 120 godina od rođenja Desanke Maksimović, veliki jubilej ne samo Desankin nego i jubilej srpske poezije kao i 25 godina od kada je osnovana naša Zadužbina. “

Danas je saopšteno i da je pobednik 25. srednjoškolskog konkursa „Desanka Maksimović“, Darija Sabadož, učenica Gimnazije „Jovan Jovanović Zmaj“ iz Novog Sada.

1 Komentar

  1. Valjevoo
    May 17, 2018 - 10:43 pm

    Svaka čast. Po zasluzi.

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *