Gradonačelnik posetio kompaniju “Bosis”

U poseti kompaniji „Bosis“ iz Valjeva – lideru ne samo u Srbiji, već i u regionu, za proizvodnju štampane i kaširane kartonske ambalaže, danas su bili gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović i zamenik predsednika Skupštine grada Mihailo Milutinović.

Komapnija „Bosis“ se od 1982. godine do danas nalazi na uzlaznoj putanji u grafičkoj industriji, ali i u oblasti ljudskih resursa i primene savremenih standarda proizvodnje.

„Bosis“ sarađuje sa najvećim firmama u Srbiji i van Srbije, poput Dr Etkera, Boša, Nestlea, Bambija, Knjaza Miloša, Geoksa, Henkela, a jedan od navećih partnera je hrvatska Atlatnik grupa, sa svojim članicama Soko Štarkom, Grandom, Cedevitom, Somboledom.

Prosečna plata u ovoj kompaniji, koja zapošljava 128 radnika je 9.000 dinara veća od valjevskog proseka, a u poslednje dve godine zaposleni dobijaju 13. platu.

bosis 2

„Podizanje produktivnosti se odvija po principu da se prvo podigne plata 5%, a radnici potom podignu produktivnost 10%“, rekao je direktor i vlasnik kompanije „Bosis“ Bogoljub Pantelić i naglasio da je to neophodno kako bi se zadržala radna snaga.

„Zaposlene možemo zadržati, samo ako ih dobro platimo i ako ih dobro obučimo. Podrška Grada nam je potrebna, ali najviše u rešavanju infrastrukturnih problema. Bitno nam je da je autobuska linija redovna, povezivanje buduće industrijske zone saobraćajnicom bi olakšalo prevoz robe iz ove fabrike“, rekao je Pantelić u razgovoru sa rukovodstvom grada Valjeva.

Bogoljub Pantelić je istakao da je „Bosis“ prva kompanija u Srbiji, koja ima CSR indeks – indeks društveno-odgovorne firme, a prošle godine su bili jedina privatna kompanija sa ovim indeksom. Firma je takođe dobila Ekovadis priznanje „Zlatni dobavljač“ i svojim rezultatom u oblasti društvene odgovornosti se našla u 3% kompanija u svim kategorijama na svetskom nivou.

„Imamo jako razvijeno upravljanje ljudskim resursima, a to znači da radnik kada počne da radi kod nas, ima orijentaciju šta će raditi, koliko će imati, prolazi obuku. Cilj „Bosisa“ je osnivanje akademije za grafičku industriju i to ćemo sigurno ostvariti. Poslovni ciljevi su nam veliki, od izgradnje nove hale, preko izgradnje postrojenja za prečišćavanje“, istakao je Pantelić.

Gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović je rekao da je Grad spreman da uključi najveće privrednike u Valjevu u rad Saveta grada i pozvao Bogoljuba Pantelića da učestvuje u radu ovog Saveta.

„Zadatak ovog Saveta bi bio da osim savetodavne funkcije, privrednici konkretno predlože šta Grad može da učini da olakša i unapredi poslovanje na teritoriji Valjeva, da se zauzmu pravi i praktični pravci, koji mogu odmah da se primene. O tim stvarima ne mogu da govore oni koji nisu u poslu i ko nije upućen u sve stvari koje trebaju jednom privatniku“, rekao je gradonačelnik.

On je istakao da je veoma zadovoljan što jedna tako uspešna kompanija posluje u Valjevu.

„Ono što je bitno je da obiđemo sve domaće kompanije i da oni nađu interes da i dalje posluju u Valjevu, a mi kao grad da obezbedimo sve neophodne preduslove, pre svega iz oblasti infrastrukture i stvaranja dobrog privrednog ambijenta“, naglasio je dr Slobodan Gvozdenović obilazeći kompaniju „Bosis“.

U skladu sa preporukama Vlade Srbije, koje je tokom nedavne posete Valjevu ponovila i predsednica Vlade Ana Brnabić, lokalne samouprave osim oslanjanja na strane investitore, treba da sarađuju i olakšaju poslovanje velikim domaćim privrednicima koji posluju na lokalu. Grad Valjevo je već ranije zauzeo taj pravac, a poseta kompaniji „Bosis“ od strane rukovodstva Grada, to i potvrđuje.

U razgovoru sa menadžmentom “Bosisa“ bilo je reči i o konkretnim projektima za izgradnju servisne saobraćajnice, koja bi bila vezana za buduću Industrijsku zonu i put M4, što bi u mnogome olakšalo trasnport velikih šlepera, koji svakodnevno dolaze i odlaze iz ove firme.

„O značaju puta M4 smo obavestili i potpredsednicu Vlade Zoranu Mihajlović kada je nedavno bila u Valjevu. Zahvalni smo što će država sa 230 miliona dinara finansirati ceo projekat, koji će biti gotov u novembru i koji će uraditi CIP. Tada smo rekli i da smo zainteresovani za servisne saobraćajnice, koje će povezivati Industrijsku zonu. U tom projektu ćemo uzeti u obzir i servisnu saobraćajnicu za „Bosis“, koja treba da se nasloni na Industrijsku zonu. Ove godine smo izdvojili oko 50 miliona dinara za uređenje Industrijske zone. Značajno je da imamo sinergiju između Grada i vaše firme“, rekao je gradonačelnik Valjeva.

bosis 3

Gradonačelnika i zamenika predsednika Skupštine je o savremenom poslovanju i primeni evropskih standarda upoznala Marija Pantelić, menadžer ljudskih resursa u „Bosisu“. Ona je rekla da je firma prešla sa preduzetničkog na korporativni model upravljanja.

„Uveli smo strateški sistem upravljanja ljudskim resursima, od samog procesa selekcije, koji je usklađen sa strateškim ciljevima kompanije. Sporovodimo interne obuke, od orijentacije i socijalizacije zaposlenih na početku, preko obuka, upravljanja performansama, gde su uključene i iskusnije kolege i mentori. Sami zaposleni sebe ocenjuju, a na osnovu toga postoji mogućnost napredovanja i plate. Sve to je povezano i sa strateškim upravljanjem talentima, do izlaska iz organizacije, gde se vrše istraživanja i intervjui, da bi se unapredio rad i sama ogranizacija. Svi zaposleni od samog početka imaju benefite jednako, pošto sprovodimo politiku jednakih mogućnosti pri selekciji i samom napredovanju. Svi imaju iste motivacione pakete. U te pakete su uključeni finansijski i nefinansijski deo. Plate su redovne, doprinosi se plaćaju na vreme, plaćen je prevoz, 24-časovno osiguranje. Svi zaposleni imaju nagrade za rođendan, jubilarne nagrade za 10, 20, 30 godina rada u Bosis-u, uključujemo njihove porodice, organizujemo druženja za zaposlene i njihove porodice, treninge na teret firme. Imamo nagrade za izutena postignuća, studijske posete, plaćeni su prekovremeni i noćni sati“, otkrila je Marija Pantelić deo tajni poslovnog uspeha kompanije „Bosis“, koja uspešno posluje iz Valjeva u Srbiji i ovom delu Evrope, već 36 godina.

bosis 4

Ostale vesti možete pročitati ovde.

1 Komentar

  1. Dragicaiz Valjeva
    May 17, 2018 - 3:27 pm

    Prijatno sam iznenadjena ovih dana jer se vlast probudila iz mracne caure u kojoj je zaspala. Samo nastavite nemojte da stanete

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *