Gradonačelnik otvorio 2. Memorijalni turnir u šahu “Momčilo Gvozdenović – Triša”

U organizaciji “Valjevskog šahovskog kluba 2005”, a pod pokroviteljstvom Grada Valjeva i porodice Gvozdenović, danas je u Omni centru održan 2. Međunarodni otvoreni šahovski turnir Memorijal Momčila Gvozdenovića – Triše, u znak sećanja na jednog od najvećih gradskih šahista koji je dao izuzetan doprinos u popularizaciji i uspesima drevne igre u Valjevu.

Drugi memorijal Momčilo Gvozdenović – Triša, povlačenjem prvog poteza na šahovskoj tabli, otvorio je njegov sin i gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović, poželevši svima da daju svoj maksimum i da postignu što bolje rezultate, a da je sama činjenica o prisustvu ovoliko igrača pobeda šaha u Valjevu.

memorijal momcilo gvozdenovic trisa 2
Gradonačelnik povlači prvi potez na šahovskoj tabli © kolubarski.info

Na turnir se prijavilo 144 učesnika svih uzrasta, a s obzirom na bogat nagradni fond od 186.000 dinara, priliku da dođu u naš grad iskoristila su 24 velemajstora, 22 internacionalna majstora, kao i 26 FIDE majstora iz Srbije, BiH i Crne Gore.

Posebno vredan pažnje je podatak da je na memorijalu prisutna i kompletna muška šahovska reprezentacija Srbije kao i aktuelni šampion države Aleksandar Inđić. Od igrača sa najvećim rejtingom prisutan je reprezentativac Srbije Nikola Sedlak, a s obzirom na to da se turnir igra u devet kola po švajcarskom sistemu, ubrzanim tempom od 15 minuta po igraču, svoju šansu će tražiti i Branko Damljanović koji u ovakvim pravilima ima najbolji rejting.

memorijal momcilo gvozdenovic trisa 3
Takmičari prve partije © kolubarski.info

Pobedniku će pripasti novčana nagrada od 40.000 dinara, drugoplasiranom 30.000, dok će trećeplasirani osvojiti 20.000 dinara, a trojica najboljih će dobiti i pehare.

Niže novčane nagrade dobiće i igrači koji se plasiraju do desetog mesta, dok je za učesnike po različitim kriterijumima određeno 11 specijalnih nagrada.

memorijal momcilo gvozdenovic trisa 4
Memorijalni šahovski turnir “Momčilo Gvozdenović – Triša” © kolubarski.info

Trenutno najbolje rangirani reprezentativac Srbije, Nikola Sedlak, rekao je da je ovo jedan od najvećih jednodnevnih turnira u Srbiji i da su nagradni fond i odlični uslovi za igru uticali na veoma jaku konkurenciju.

“Svi imamo lepe uspomene u vezi sa Valjevom jer su ovde igrani i liga i brojni turniri, a lično se nadam prvom mestu mada to niko ne garantuje, posebno u igri na 15 minuta po igraču. Biće ujednačena i zanimljiva borba”, rekao je Sedlak pred početak turnira.

Među igračima je bio i velemajstor Dalibor Stojanović iz BiH kome je ovo prvi boravak u Valjevu.

“Nadam se visokom plasmanu, a organizatoru upućujem sve pohvale što nam je omogućio ovakav praznik šaha”, izjavio je Stojanović.

Naš reprezentativac Branko Damljanović koji ima najbolji rejting od svih učesnika memorijala u igri na tempo od 15 minuta izjavio je da se nada plasmanu u vrh i dodao da je ovo sigurno jedan od najjačih turnira u poslednjih nekoliko godina u Srbiji jer okuplja sve naše reprezentativce i najbolje igrače u ubrzanom tempu.

“Volim ovakve turnire i igru ovim stilom”, rekao je Damljanović.

U ime organizatora, Valjevskog šahovskog kluba 2005, internacionalni majstor Dragan Ilić konstatovao je da je Valjevo grad šaha i da se sa poštovanjem odnosi prema svojim nekadašnjim igračima, a da je Momčilo Gvozdenović Triša, kao bivši predsednik kluba, ali i nacionalnog šahovskog saveza, zaslužio ovakav memorijal.

 

Piše: Nebojša Bojanić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *