Dr Slobodan Gvozdenović: Andra Savčić smenjen zbog nekontrolisanog korišćenja službenih vozila

Iako je centralni događaj sa sednice Skupštine grada koja je održana 16. marta bio dodela nagrada Grada Valjeva i sam Dan Grada, najviše polemike u javnosti izazvala je smena gradskog većnika Andre Savčića.

Govoreći o razlozima koji su doveli do smene Savčića, gradonačelnik je u ekskluzivnom intervjuu za Radio Valjevo i portal kolubarski.info istakao da nije bilo dileme da do smene mora doći, a kao glavni razlog naveo je nekontrolisano korišćenje službenih automobila.

Andra Savčić koristio je dva službena automobila, jedno dobijeno od gradske uprave (fijat punto), a drugo dobijeno po specijalnom ovlašćenju od Uprave za zajedničke poslove republičkih organa (škoda superb).

Prema rečima gradonačelnika, samo u periodu od 22.12.2016. do 24.10.2017. godine (deset meseci), na škodu superb Grad je potrošio 807.257,81 dinara, od čega je za benzin potrošeno 440.227,00 dinara, za troškove popravke i održavanja 276.310,00 dinara, dok je samo registracija stajala 90.689,00 dinara.

Sporno i ovlašćenje iz Nemanjine 22?

Specijalnim ovlašćenjem Uprave za zajedničke poslove republičkih organa od 15.12.2016. godine, Andra Savčić je bio jedini ovlašćen da sa svojim vozačem Dragoljubom Popovićem koristi motorno vozilo škoda superb od 3000 kubika.

Komentarišući ovo ovlašćenje koje je stiglo iz Nemanjine 22, gradonačelnik ističe da je nelogično da samo Andra Savčić može da koristi ovo vozilo, a da samo Grad Valjevo plaća sve troškove kao i to što je ono, kako se navodi, trajno i neopozivo.

Podaci koje je izneo gradonačelnik govore da je Savčić u periodu od samo godinu dana koristeći službene automobile prešao više kilometara od svih gradskih inspekcija i hitne pomoći zajedno.

Naime, sa škodom superb gradski većnik je prešao ukupno 18.965 km u 2017. godini, dok je sa puntom prešao 10.058 km. Kada se to sabere, samo u 2017. godini ta dva vozila su prešla 29.023 km, s tim što je punto u prva dva meseca 2018. godine (koji je takođe vozio gradski većnik Andra Savčić) prešao 4.147 km. Prostim sabiranjem (4.147 i 29.023) vrlo lako se zaključuje da je gradski većnik sa ta dva vozila za godinu i dva meseca prešao 33.170 km. Poredeći ovu kilometražu sa kilometražom drugih gradskih službi, gradonačelnik ističe da sve inspekcije u opštini ne pređu više od 10.000 km godišnje, kao ni da hitna pomoć sa svojim sanitetima ne pređe više od 10-12 hiljada km godišnje. S tim u vezi, zaključuje gradonačelnik, jedan većnik (Andra Savčić) je sa dva vozila prešao više od inspekcije i hitne pomoći zajedno za 10.000 km, odnosno prešao je tri puta više od svih inspekcija u opštini i tu više nije bilo nikakve dileme da do smene mora doći, objašnjava gradonačelnik.

Servis ispravnog vozila plaćen 182.000 dinara?

Komentarišući razloge za smenu Andre Savčića, gradonačelnik je izjavio da je gradski većnik preuzeo auto iz Nemanjine 22 bez prigovora na stanje i ispravnost ali da je Grad Valjevo posle samo 15 dana platio popravku tog automobila u iznosu od 182.000 dinara.

Upitan da prokomentariše odnos smenjenog člana gradskog veća Andre Savčića i Mihaila Mike Jokića, gradonačelnik je bio jasan: To što je on kum Mike Jokića to nije mogao da bude razlog i opravdanje da on i dalje ostane član gradskog veća, i dodao da nikakvog nepotizma, nerada niti bahaćenja više ne sme i ne može biti. Naglasio je da je ovim povučen oštar hirurški rez te da se o gradskoj i državnoj imovini mora voditi računa i nikakvi kumovi i kumići više ne mogu biti tu samo zato što to neko želi. Gvozdenović je istakao da će vladati red i zakon i da drugačije ne može biti.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *