Valjevo: Uslovi dostojni čoveka

Takve uslove ćemo imati nakon završetka temeljne rekonstrukcije Dioma zdravlja i zgrade stomatologije. Kancelarija za javne nabavke Vlade Srvbuije namenila je za ovaj posao 200 miliona dinara. Javna nabavka za izvođača radova biće raspisana u maju.

Do pre godinu i po dana nismo se lagodno osećali kada dođemo u Dom zdravlja, ne samo zbog toga što smo eventualno bolesni. Toaleti za pacijente, recimo, bili su u vrlo lošem stanju. U međuvremenu to je dovedeno u red i sada je došlo vreme za neophodnu temeljnu rekonstrukciju Doma zdravlja.

Jelena Kalat, koordinator Službe za pravne i ekonomsko-finansijske poslove u Domu zdravlja, kaže da će se najpre krenuti službe stomatologije, koja je u sastavu Doma zdravlja.

Zgrada stomatologije je podignuta pre 40 godina.Na njoj će biti promenjena kompletna stolarija, potom vodovodne i kanalizacione cevi i instalacije, keramika, dotrajala i oštećena fasada.

Kada je podignuta zgrada stomatologije u njoj je ostavljen i prostor za lift koji sve do sada nije ugrađen. Pošto zgrada ima tri sprata stariji sugrađani su se žalili da im predstavlja teškoću da se popnu do svog stomatologa. Sada će, konačno, biti ugrađen i  taj dugo očekivani lift.

Kada je reč o zgradi Doma zdravlja ona će, slikovito rečeno, biti rekonstriuisana od temelja do krova. Sam krov, posebno na dograđenom delu je oštećen i prokišnjava, pa će biti zamenjen. Potom zgrada će dobiti puno na energetskoj efikasnosti zamenom kompletne stolarije. Takođe biće ugrađena centralna klima. Sada skoro sve ordinacije imaju klimu, ali je u hodnicima-čekaonicama zimi znalo biti hladno a leti zagušljivo. Centralna klima će razrešiti tu neprijatnost. I u zgradi Doma zdravlja biće rekonstruisan lift.

Zgrada ima i dva atrijuma za koje bi se najblaže moglo reći da su zapušteni. U atrijumu kod Dečjeg odeljenja biće postavljen mali zabavni park, a u drugom atrijumu biće urađena drenaža, zasađeno zelenilo i osposobljene klupe, kako bi pacijenti mogli u prijatnijoj atmosferi sačekati na lekarski pregled.

Biće, takođe, urađena nadstrešnica za sanitete i uređen parking.

Jelena Kalat ističe da je Dom zdravlja rukovodio izradom projekta rekonstrukcije, ali da je vrata Kancelarije za javne nabavke i put do njenog pozitivnog mišljenja otvorio gradonačelnik dr Gvozdenović.

Ona ne može precizno da kaže kada će radovi kompletno biti završeni, zbog toga što Dom zdravlja i za vreme izvođenja radova mora da bude otvoren za pacijente. Od usaglašavanja pružanja zdravstvenih usluga i zanatskih radova zavisiće i brzina završetka rekonstrukcije. U svakom slučaju proces koji treba da nam za duži vremenski period donese sasvim zavidne uslove  lečenja u Domu zdravlja je nepovratno započeo.

Oko 93 000 građana primarno se leči u Domu zdravlja. Njima je na raspolaganju 80 lekara i 139 sestara. Na stomatologiji ima 22 lekara i 30 sestara. Ukupno je u Domu zdravlja na neodređeno vreme zaposleno 340 radnika.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *