Počela obnova valjevskog Doma kulture

Dom kulture, građevina na levoj obali Kolubare po kojoj je Valjevo prepoznatljivo, biće prvi put rekonstruisan posle 57 godina otkako je podignut. Zbog obima posla za to će biti potrebno tri godine.

Baletskom predstavom “Ohridska legenda” Stevana Hristića 8. marta 1960. godine svečano je otvoren Dom kulture u Valjevu. Kapitalni objekat na levoj obali Kolubare građen je sedam godina. Gotovo da je zaboravljeno šta je na tom mestu ranije bilo.

Milorad Radojičić, publicista i hroničar Valjeva, podseća da su sa leve strane Kolubare bile stočna i žitna pijaca, a sa desne “ženska”, zelena pijaca:

“I jedna i druga su imale lepe zgrade, takozvane kantarske paviljone koji su služili za merenje tereta. Prvi je porušen pedesetih godina, neposredno kad se počelo sa pripremama terena za izgradnju zgrade Doma kulture.”

Rekonstrukcija Doma kulture počela je 57 godina nakon izgradnje: uređen je hol za klupske programe, zamenjen deo stolarije, a prvi posao na proleće biće zamena krova.

“Ono što je veliki problem – ova zgrada nema projekat, negde se on izgubio,  tako da, faktički, neke stvari moramo raditi ispočetka”, kaže Miloš Smiljanić, direktor Centra za kulturu u Valjevu. “Ali radićemo elektro-mašinski projekat, radimo projekat klimatizacije, urađen je projekat rasvete i ozvučenja velike sale, znači, radićemo, naravno, protivpožarni projekat.”

Važni kulturni programi zbivaju se na ovoj sceni. Tri deecenije ovde živi džez festival, a više od trideset godina održavani su Jugoslovenski susreti ametera “Abraševića”.

“Sve ovo treba da se izbaci napolje, jer je neupotrebljivo, a može doći do povrede”, ističe Milena Urošević, direktorka “Abraševića”. “Imamo ovde i dečji hor koji aktivno radi, gradski mešoviti hor, ali je memljivo jer je staro, prozori su ovde stari, to je već na nivou cele zgrade problem.”

Za rekonstrukciju Doma kulture Grad Valjevo je izdvojio sto miliona dinara. Obiman posao zahteva vreme, pa se procenjuje da bi njegova završetak mogao biti najkasnije 2021. godine.

Izvor: rts

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *