LAJKOVAC: DESET MILIONA ZA STIPENDIJE

Opštinsko veće je usvojilo listu kandidata za dodelu studentskih stipendija sa predlogom iznosa stipendija za tekuću školsku godinu.

Rezimirajući današnju sednicu Opštinskog veća, 55. po redu u ovom sazivu, Andrija Živković, predsednik opštine Lajkovac je rekao da je zeleno svetlo dobilo sedam odluka koje su se našle na dnevnom redu današnje sednice, a koje su od značaja za stanovnike lajkovačke opštine, pre svega za njene najdarovitije, a to su učenici i studenti.

“Usvojili smo listu kandidata koji će imati pravo na stipendiju u ovoj školskoj godini. Ovogodišnji budžet za stipendije povećan je za 40% , čime je uvećan sa sedam na deset miliona dinara, te će ovogodišnje stipendje iznositi od 7 000 do 11 000 dinara. Naveći iznos stipendija primaće studenti sa najvišim prosekom, iznad 9,00. Broj studenata koji su ostvarili pravo na stipendije je na nivou prošlogodišnjeg, ukupno 101 student, od ukupno 105 studenata koji su konkurisali. Zajedno sa studentima, po prvi put ove godine, biće stipendirani i đaci generacije sa područja lajkovačke opštine, ukupno njih pet, Stipendije đaka generacije uznosiće 10 000 dinara. Nastojanje je, da se u budućnosti, upravo budžetom za stipendije, pokaže još više razumevanja za darovitu decu, koja predstavljaju jedno od najvećih blaga naše opštine,” rekao je u izjavi za medije, nakon sednice veća, predsednik Živković.

Dva kandidata sa liste, koja nisu ispunjavala određene parametre (nisu se vodili najmanje dve godine u kontinuitetu na teritoriji lajkovačke opštin), na predlog predsednika opštine ostvarili su pravo na stipendije. Naime, kao bivši prosvetni radnik, predsednik se za to založio, jer je reč o lajkovačkoj, izuzetno darovitoj deci, izvanrednim, nagrađivanim i verovatno i najboljim ovdašnjim studentima.

Usvojen je Izveštaj o izvršenju Plana i Programa Gradske biblioteke za prošlu godinu, koji je podnela Biljana Bogdanović, direktorka lajkovačke biblioteke. Naglašeno je i da se nije odustalo od preseljenja dela odeljenja biblioteke u jedan od konaka preseljenih sa oboda ugljenokopa (Brenin ili Radića konak), što ceneći dinamiku priliva sredstava od RB “Kolubara”, nije reano očekivati u ovoj godini, ali bi moglo biti realizovano naredne godine. Time bi bio rešen problem prostora lajkovačke biblioteke, a na novoj lokaciji, koja bi rasteretila postojeći prostor, bili bi realizovani i novi sadržaji.

Bila je ovo jedna od poslednjih pripremnih sednica veća, pred naredno zasedanje lokalnog parlamenta, koje se očekuje za 15-20 dana.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *