Valjevu nedostaju dva obdaništa

Valjevu već duže vreme nedostaju još dva obdaništa. To potvrđuje činjenica da svake godine između 300 i 400 mališana ostane bez mesta u vrtiću. Najteža situacija je u jaslenim grupama, gde je najveći broj zahteva za upis. Ova situacija bi mogla da se promeni, jer iz Predškolske ustanove „Milica Nožica“ najavljuju da će u prvoj polovini ove godine početi radovi na proširenju smeštajnih kapaciteta. Glavni projekat za dogradnju obdaništa „Bambi“ u „Kolubari dva“ je urađen krajem prošle godine. Iz gradskog budžeta je za radove opredeljeno 12 miliona dinara, dok bi 180 miliona dinara bez PDV-a, po tvrdnjama direktora valjevskih obdaništa Zlatomira Markovića, trebalo da bude obezbeđeno iz republičke kase.

Zlatomir Marković

„ Imamo obećanja da će država obezbediti taj novac i očekujem da ćemo ta sredstava dobiti do kraja aprila, a nakon toga bi trebalo da bude izabran izvođač radova. Očekujem da bi celokupan posao oko dogradnje obdaništa ’Bambi’ mogao da bude završen u roku od godinu dana“, rekao je Marković.

Predškolska ustanova „Milica Nožica“ je projekat dogradnje vrtića „Bambi“ predala nadležnom ministarstvu i Vladi Srbije, od kojih se očekuje da će obezbediti najveći deo novca za ovu investiciju.

„Novoizgrađeni prostor imaće oko 2.000 kvadrata korisne površine. Tu će biti 14 vaspitnih soba, a u njima bi, u zavisnosti od uzrasta, moglo da bude smešteno do 280 dece. Nakon dogradnje, obdanište ’Bambi’, stari i novi deo, koji će biti spojeni toplom vezom, biće najveći objekat u Valjevu, jer bi, nakon završetka radova, trebalo da primi ukupno oko 500 mališana. To je za oko 100 dece više u odnosu na obdanište u naselju ’Gradac’, koje je trenutno najveće i prima najveći broj dece“, kaže Marković.

U Valjevu je poslednje obdanište izgrađeno 2012. godine i to u Mesnoj zajednici „Gradac“. Obdanište „Vidra“ je prvo obdanište koje je izgrađeno sa desne strane Kolubare, gde živi oko 10.000 ljudi.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *