Ugašen KUD „Abrašević” u Valjevu

Kulturno-umetničko društvo „Abrašević” Valjevo, bastion amaterizma sa tradicijom dugom više od jednog veka, od kraja prošle godine više ne postoji, ugašeno je. Prethodno, u novembru 2017. Skupština grada donela je odluku o osnivanju Ustanove kulture Centar za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević” Valjevo koja bi svojom delatnošću (muzika, umetničke igre, pozorišna umetnost) trebalo da „pokrije” sve ono što su amateri decenijama u KUD „Abrašević” radili. Time se, kako je obrazloženo, dobija veća garancija u očuvanju i negovanju kulture i tradicije koje su se do sada odvijale u okviru KUD „Abrašević”. Navedeno je da osnivanje ustanove „Abrašević” donosi stabilniju budućnost, pre svega kada je reč o budžetskom finansiranju, kao i da amateri ostaju srž te ustanove i da će sve funkcionisati kao što je bilo i dok je KUD „Abrašević” radio.

„U okviru nove ustanove, kroz kontinuiran rad i visoko profesionalan pristup svim vidovima kulturne delatnosti za koje se ustanova osniva, stvoriće se osnov za njihov dalji rast, kako u kvalitativnom, tako i u kvantitativnom smislu”, piše i obrazloženju odluke. Za sedište ustanove određena je ista adresa na kojoj je bio i KUD „Abrašević”, zgrada Centra za kulturu.

Vrlo brzo po donošenju odluke bilo je puno nezadovoljnih u „Abraševiću”, a kulminacija je najavljena odlukom da udruženje građana KUD „Abrašević” bude ugašeno. Grupa revoltiranih starih članova ove organizacije obratila se nedavno javnosti sa stavom da procedura gašenja društva nije bila sprovedena po zakonu, da je sve bilo i nemoralan čin. Članstvo nije obavešteno o gašenju, sve je „svaljeno na neku decu koja i ne znaju šta su potpisala”, tvrde ovi „abraševićevci”. Oni su pokrenuli tri postupka, pred Osnovnim sudom u Valjevu, Agencijom za privredne registre i Privrednim sudom u Valjevu, kojima žele da dokažu da je gašenje društva sprovedeno kršenjem niza propisa.

„Abrašević” je ugašen potpuno bez procedure, Konferencija amatera koja je jedini nadležni organ za donošenje odluke o gašenju nije se ni sastala niti je takvu odluku donela, a plasiranje nekih potpisa umesto toga potpuno je neprihvatljivo, naveo je advokat Zoran Jovanović, dugogodišnji član „Abraševića”, nekadašnji umetnički rukovodilac u društvu.

– Izuzetno je važno koju formu ima „Abrašević”, ovim činom gašenja više ne postoji kontinuitet imena. Kulturno-umetnički amaterizam je neodvojiv deo kulture jednog društva, po Zakonu o kulturi amaterizam je predviđen kao delatnost od opšteg interesa… – naglasio je Jovanović, dodavši da se, za razliku od KUD-a, ustanova ne može baviti amaterizmom, u njoj je amaterizam nemoguć, jer u ustanovi ne može biti članstva.

Dugogodišnji član KUD „Abrašević” Branko Lukić postavio je pitanje zašto je bilo toliko hitno da se društvo na ovaj način ugasi, a da se njegovi članovi pri tom zaobiđu.

– Čuli smo niz laži, manipulacija istinom, od kojih je jedna da bi „Abrašević” svakako bio ugašen i ostao na ulici da nije bilo ovog čina. To apsolutno nije tačno – konstatovao je Lukić.

Veterinar Boško Milić, glumac amater, svojevremeno predsednik „Abraševića”, slikovito je konstatovao da ako je društvo ugašeno znači da je „krivo” i „sa mnogo nedostataka”. „Abrašević” je „kriv” jer je on isto što i Narodno pozorište za Beograd, „kriv” je jer su se iz njega afirmisali istaknuti umetnici, „kriv” je jer je okupljao mlade i otvorio im prostor da afirmišu svoje umetničke sposobnosti, „kriv” je zato što je brend Valjeva, „kriv” je zbog mnogo nagrada i zbog toga što je malo koštao ovaj grad…, naglasio je Milić. On je zaključio da je najveća „krivica” „Abraševića” očito bila u tome što je oduvek bio apolitičan.

Ovi članovi nekadašnjeg kulturno-umetničkog društva u glas tvrde da kršenje zakona i nemoral odlikuju njegovo gašenje i konstatuju da ostaje nepoznanica šta se dogodilo sa imovinom „Abraševića”. Oni smatraju da u celoj priči, po svemu sudeći, ima dosta ličnih interesa, ne isključuju ni postojanje krivičnog dela.

Na predstojećoj sednici Skupštine grada Valjeva zakazanoj za 9. februar trebalo bi da bude usvojen program rada i imenovan vršilac dužnosti direktora Centra za negovanje tradicionalne kulture „Abrašević” za 2018. godinu.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *