Vučić: Nijedan srpski vojnik ili policajac nije prešao administrativnu liniju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da nijedan vojnik Vojske Srbije, ni policajac nisu prešli administrativnu liniju prilikom hapšenja trojice pripadnika policije tzv. Kosova.

On je naveo da su oni uhapšeni na 1,8 kilometara od administrativne linije na potezu Orahovo-Gnjilica.

“To je veoma udaljeno od Tresave-Batnjik gde su ostavili svoj automobil, pri čemu Kurti kaže da su uhapšeni 300 metara od linije. Šta radite vi na 300 metara od linije, bez obaveštavanja Kfora”, upitao je predsednik.

Sprovodi se istraga, spremni smo da pružimo sve dokaze

Vučić je izjavio da se sprovodi istraga povodom hapšenja naoružanih kosovskih specijalaca i istakao da je Beograd spreman da pruži sve dokaze i da nema problem sa tim da svi pokažu satelitske snimke kako bi se jasno videlo da li su srpske jedinice prešle administrativnu liniju ili ne.

On je rekao da uhapšeni kosovski specijalci nisu maltretirani niti prebijeni i istakao da srpske jedinice nisu prišle ni milimetar administrativnoj liniji, što, kako je naglasio, govori da neko želi da izazove sukobe po svaku cenu.

“Sada tamo s njima rade policija i tužioci. To je njihov posao. Ne možete vi da upadate s takvim naoružanjem na teritoriju suverene zemlje. Sprovodi se istraga”, rekao je Vučić.

Srbija će uvek biti uz narod na KiM, nikada neće dozvoliti njegov progon

Predsednik je rekao da će Srbija uvek biti uz svoj narod na Kosovu i Metohiji i da nikada neće dozvoliti njegov progon, ali da “uvek i u svakom trenutku treba da postupamo najmudrije i najpametnije”.

“Naša zemlja ne sme da bude pod udarom sankcija. Može da bude ukoliko su potpuno izmišljene i neopravdane, ali da mi učinimo nešto, da tome doprinesemo, ne smemo ni na koji način. Moramo da čuvamo celu Srbiju i njen napredak”, poručio je Vučić.

Govoreći o pripadnicima kosovske policije koji su danas, rekao je da je moguće da oni stvarno nisu znali gde se nalaze, ali i da je moguće da su imali neke ozbiljnije planove.

Videćemo koje su bile namere uhapšenih Albanaca

“Videćemo šta su bile stvarne namere uhapšenih Albanaca, moguće da su imali ozbiljnije planove, da su imali određene informacije i da su neke ljude čekali zbog likvidacije ili hapšenja,” rekao je Vučić.

On je čestitao našoj policiji koja se ponašala ozbiljno i odgovorno.

Srbija ničim nije učestvovala u eskalaciji

Predsednik Srbije izjavio je sinoć da Srbija ničim nije učestvovala u eskalaciji situacije na severu KiM i da se trudi da deeskalira situaciju.

“Trudimo se i da sklonimo deo naših snaga ka Kraljevu, ali imate ljude koji svakog dana čeznu da izazovu incident. Kfor im kaže da ne dovode ministra u Leposavić oni ga provuku, oni hoće da provociraju i hoće sukobe, zašto hapse Luneta, da bi ponizili Srbe do konačnog proterivanja Srba”, rekao je Vučić.

On je upitao zašto je Priština trojicu pripadnika tzv. Kosovske policije dovela na alternativni prelaz, kada je to posao Kfora.

Srbi na severu KiM neće biti ni gladni, ni žedni

Aleksandar Vučić poručio je da, uprkos merama Prištine, Srbi na severu KiM neće biti ni gladni ni žedni.

“Kurtijev je jedini cilj, pošto je znao da se održavaju sastanci u Briselu, želeo je da izazove sukobe, preko svojih službi i nekoliko svojih Srba u Severnoj Mitrovici koji bi izazvali nemire, ne bi li mi reagovali loše – hoće rat i da Srbija bude kažnjena zbog toga”, rekao je Vučić.

On je pokazao dokument u kome piše da su pripadnici kosovske policije uhapšeni tačno 1,83 kilometra od administrativne linije.

Prešli smo rubikon, Kurti želi rat po svaku cenu

Vučić je, povodom aktuelne situacije na KiM, izjavio da se nalazimo na raskrsnici, hoćemo li dalje imati mir ili ne i da je pređen rubikon, kao i da više nema nikakvu sumnju u to da Aljbin Kurti hoće da izazove rat po svaku cenu.

On je rekao da je važno da se to kaže, kako bi se izbegle sve spekulacije.

Postoji jedan čovek na Balkanu, Aljbin Kurti, koji hoće da izazove rat, istakao je Vučić i dodao da je do sada izbegavao da se koristi rečnikom optužbi i da je uvek tražio mogućnost za kompromis.

Namera Prištine je da protera srpsko stanovništvo sa severa KiM

Predsednik je izjavio da je namera Prištine da protera srpsko stanovništvo sa svera KiM.

“Više hapšenja Srba od početka godine i upucavanja, imali smo mnogo tešku noć,” rekao je predsednik.

Kfor zna da uhapšeni nemaju šta da traže na području Tresava – Batnjik

“U međunarodnoj zajednici i Kejforu znaju da uhapšeni nemaju šta da traže na području Tresava- Batnjik, posebno sa dugim cevima, imamo dokaze da Kejfor nije bio obavšten o ovome,” izjavio je Aleksandar Vučić.

Predstavnici Kvinte su molili da situacija dalje ne eskalira

Aleksandar Vučić izjavio je sinoć da je pokazao predstavnicima zemalja Kvinte, sa kojima je razgovarao, pisani garant Kfora i EU, koji je dobio na početku protesta na severu KiM da neće biti hapšenja, a da su ga oni molili da proba da utiče da situacija dalje ne eskalira.

On je rekao i da je sa komandantom Kfora Anđelom Ristućom imao korektan razgovor, a da se on oseća povređeno zbog povreda njegovih vojnika.

“Pokazao sam mu snimak gde se vide Obrenović i Petrović i da oni ništa nisu uradili, a da im je produžen pritvor, zašto‚ jer su ih prebili od batina u pritvoru”, rekao je Vučić.

Kriza počinje kada neko donosi odluku da ide na nelegitimne izbore

“Cela kriza počinje onoga trenutka kada neko donosi odluku da ide na nelegitimne izbore,” rekao je Vučić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *