Vučić danas sa Lajčakom: Doneće odluku o učešću na samitu u Tirani

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastaće se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana Miroslavom Lajčakom.

Sastanak je zakazan za 11.00 časova, u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Ova poseta tempirana je u jeku novih tenzija koje je izazvala samoproklamovana vlast u Prištini imenujući na ministarske pozicije Srbe po ukusu Aljbina Kurtija uz grubo kršenje ustava takozvanog Kosova.

Osim ove teme, očekuje se da dvojica sagovornika razmotre i sraman pristup EU kada je reč o političkom inženjeringu u Prištini.

Naime, Kurti je u svoju vladu pozvao Nenada Rašića, a ovaj Radu Trajković, koji oboje imaju podršku u srpskom narodu na nivou statističke greške. Uz to, imenovanje Rašića predstavlja grubo kršenje ustava, koji kaže da je u slučaju kada se član vlade bira izvan poslaničkog sastava neophodna saglasnost najbrojnije manjinske političke opcije – odnosno Srpske liste u ovom slučaju. I pored očigledne nezakonitosti, to činovnicima u Briselu nije smetalo da u saopštenju ponove dežurnu i sramotnu mantru o “krivici obe strane”.

Ovaj akumulirani bezobrazluk EU doveo je do toga da predsednik Vučić otkaže svoje učešće na samitu EU i Zapadnog Balkana. U međuvremenu, iz Brisela su značajno promenili svoju retoriku pozvavši vlasti u Prištini da poštuju svoj Ustav i procedure za izbor ministara.

Tako da će se i o eventualnom učešću Vučića na skupu u albanskoj prestonici znati nešto više sutra posle sastanka sa slovačkim diplomatom.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *