Održana uvodna konferencija projekta „Moj novi dom“

U velikoj sali Skupštine Grada Valjeva održana je uvodna konferencija projekta „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“.

Projekat „Moj novi dom – Poboljšanje stambene podrške i bolji uslovi života u gradu Valjevu“ sprovodi Grad Valjevo u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad „Kolubara“ Valjevo i Centrom za integraciju Roma Valjevo. Ovaj projekat sprovodi se u okviru programa „Podrška EU socijalnom stanovanju i aktivnoj inkluziji“ koji finansira Evropska unija, a implementira Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS). Ukupna vrednost projekta iznosi 949.745,28 evra, od čega je donacija Evropske unije 704.450,00 evra.

Cilj ovog projekta je povećanje socijalne uključenosti žena i muškaraca, devojčica i dečaka koji se suočavaju sa siromaštvom i socijalnom isključenošću, omogućavajući im da žive dostojanstveno i aktivno učestvuju u društvu. Specifični ciljevi se odnose na podršku socijalnoj inkluziji i poboljšanju uslova života Roma i drugih osetljivih društvenih grupa kroz stambenu podršku, kao i na podršku socijalnom uključivanju Roma i drugih osetljivih društvenih grupa u društvo kroz aktivne mere socijalne inkluzije.

– Ovo je velika stvar za naš grad i socijalnu politiku našeg grada. Uskoro kreće da se gradi zgrada socijalnog stanovanja, sa rokom završetak od 300 dana, nakon čega ćemo imati 20 stambenih jedinica, od kojih je 12 za pripadnike romske nacionalne manjine, 4 za žene žrtve porodičnog nasilja i 4 za mlade ljude koji izlaze iz hraniteljskih porodica – rekao je Marko Jevtić, član Gradskog veća zadužen za socijalnu politiku, zahvaljujući se svim partnerima na projektu i EU kao donatoru.

Kako je objasnio menadžer projekta Nenad Branković, korisnici budućih stanova će biti izabrani putem javnog poziva koji je raspisan pre nekoliko dana i koji je otvoren do 26. decembra 2022. godine.

– Projekat se sprovodi 15 meseci, a aktivnosti smo započeli još u avgustu. Dosta toga urađeno, danas izabrani izvođač uveden je u posaoa a radovi će se izvoditi na lokaviji u Novom naselju, na Trgu Vladnike Nikolaja BB. Na javni poziv za izbor korisnika mogu se javiti ciljne grupe ovog projekta – pripadnici romske nacionalne manjine, žene žtve porodičnog nasilja i mladi koji izlaze iz sistema socijalne zaštite. Inače, projekat pored stambenog pitanja obezbeđuje i dodatne mere – korisnici stana dobiće podršku u vidu osnovnog nameštaja i kućnih aparata, potom podršku u zapošljavanju, zdravstvenu podršku,  edukativnu podršku za za decu, psihocojalnu podrška, a predviđeni su i zaštitini i higijenski paketi – istakao je Branković.

Katarina Milićević iz Centra za socijalni rad „Kolubara“ poručila je da je projekat namenjen ugroženim socijalnim grupama kojima je, kako su pokazale analize i izveštaji Centra, pomoć zaista najpotrebnija.

– Ovo je idealna prilika da mnoge romske porodice koje žive u veoma teškim uslovima dobiju krov nad glavom. Žene žrtve nasilja takođe najčešće nemaju svoj krov nad glavom i od nasilnika se spašavaju smeštajem kod rodbine ili privatnim stanovanjem. Što se tiče dece koje izlaze iz hraniteljskih porodica, ovo se ispostavlja kao odličan način da im se kroz stanovanje pruži podrška da započnu samostalni život – kazala je Milićevićeva.

Marija Vesić, predsednica Centra za integraciju Roma rekla je da je njihovo udruženje poslednjih godina dosta radilo sa Romima i ostalim marginalizovanim grupama na projektima obrazovanja i zapošljavanja.

– Ovakav projekat, pak, neophodan je za dalju integraciju. U Gradu vidimo veliku podršku, jer bez njih i Centra za socijalni rad mi ne bi bili partneri na projektu i drago nam je da Grad i Centar prepoznaju probleme romske zajednice i ostalih ciljnih grupa. Nadamo se da će sličnih projekata biti još više, kao i programa podrške za više porodica iz ciljne grupe ovog projekta – zaključila je Marija Vesić.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *