Mionički srednjoškolci učestvovali u planiranju lokalnog budžeta, sledeće godine dobiće opremljen informatički kabinet

Više od 110 mioničkih đaka učestvovalo je u izboru predloga i javnoj raspravi o budžetu opštine. Srednjoškolci su imali mogućnost da sami definišu projekte koje smatraju bitnim za unapređenje uslova rada i boravka u školi. Najviše glasova dobio je predlog dodatnog opremanja informatičkog kabineta (57.66 odsto). Predlozi srednjokolaca dostavljeni su loklanoj samoupravi i  već su uključeni u opštinski budžet za narednu godinu.

– Đaci su naša budućnost i zato osluškujemo njihove potrebe, predloge i ideje. Raduje me činjenica da su naši srednjoškolci voljni da učestvuju u ovakvim projektima. Njihov predlog je uključen u opštinski budžet i oni će naredne godine dobiti računare i drugu opremu za informatički kabinet – rekao je Boban Janković, predsednik opštine Mionica.

Projekat predstavlja zajedničku saradnju Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID) i opštine Mionica.

– Izuzetno nam je zadovoljstvo da je inicijativa za uključenje učenika u konsultacije o budžetu zaživela i da će ove godine biti realizovana u osam gradova i opština uz učešće više od 23.000 učenika. Uključenje mladih u odlučivanje o pitanjima koja se njih tiču je značajno za izgradnju poverenja u demokratske procese i jačanje njihove uloge u društvu. Lokalne samouprave koje sprovode ovu inicijativu su pokazale da su im mišljenje, ideje i predlozi mladih važni i sigurni smo da će nastaviti da samostalno sprovode i šire ovu inicijativu u narednim godinama – istakla je Džeklin Vilijams Bridžers, direktorka USAID-ovog Projekta za odgovornu vlast.

– Zahvaljujem se USAID-u na saradnji i nadam se da ćemo imati još više sličnih projekata gde će učenici imati priliku da iznesu svoje zahteve, a mi ćemo uvek saslušati i nastojati da ih realizujemo – dodao je Janković.

Srednja škola „Mionica“ jedna je od 40 škola iz osam lokalnih samouprava koja je neposredno uključena u predlaganje i izbor projekata koji će biti finansirani iz lokalnog budžeta tokom naredne godine.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *