Od sutra imunizacija protiv gripa vakcinama instituta „Torlak“

U holu Centra za kulturu Valjevo sutra će početi imunizacija protiv sezonskog gripa vakcinama domaćeg instituta „Torlak“. U pitanju je trovalentna vakcina, koja sadrži tri soja virusa prognoziranih za ovu sezonu, a namenjena je uzrastu od 18 do 65 godina. Dakle, stariji od 65 godina ne mogu primiti ovu vakcinu.

 Dom zdravlja Valjevo je u prvoj isporuci dobio 1.350 doza Instituta za virusologiju, vakcine i serume „Torlak“. Davaće se isključivo na vakcinalnom punktu u holu Centra za kulturu i biti razdvojene od davanja vakcina protiv KOVID-19.

Zainteresovani sugrađani će na vakcinalnom punktu imati konsultacije sa lekarom, koji će proceniti da li su trenutno u zdravstvenom stanju da prime vakcinu protiv gripa. Vakcinu ne mogu primiti osobe koje imaju respiratornu infekciju i temperaturu, dok ne ozdrave, kao i osobe osetljive na kokošje jaja, meso i perje.

Vakcina protiv gripa preporučuje se svim rizičnim grupama građana, prvenstveno hroničnim bolesnicima i onima koji su na radnom mestu u kontaktu sa puno ljudi. Za sticanje imuniteta potrebno je dve do tri nedelje, a stvara se imunitet za narednih 6 do 12  meseci.

Preporučeni razmak između vakcine protiv korone i vakcine protiv sezonskog gripa je minimum dve nedelje.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *