Dom zdravlja održao Zdravstvenu tribinu o dijabetesu

Nastavljajući obeležavanje Svetskog dana borbe protiv dijabetesa, Dom zdravlja Valjevo je u svom Edukativnom centru organizovao Zdravstvenu tribinu o dijabetesu. O svim aspektima ove bolesti govorili su specijalisti opšte medicine prim. dr Jasmina Lukić, dr Nataša Stanković, dr Milica Milićević, dr Sanja Mojsilović i dr Verica Petrović, pedijatar dr Jelena Jovanović, ginekolog-akušer dr Ivana Rakić i patronažna sestre Milena Marjanović.

Šta je dijabetes, a šta predijabetes i kako ih otkriti na vreme, terapija, komplikacije, insulinska rezistencija i dijabetes u trudnoći, dijabetes tip 1 (kod dece), uloga patronažne sestre u prevenciji i kontroli ove bolesti – teme su koje su vrlo pažljivo obradili predstavnici Doma zdravlja. Tom prilikom govorilo se i o radu Preventivnog centra, odnosno Savetovališta za dijabetes i Savetovališta za ishranu.

Ceo novembar je posvećen buđenju svesti protiv velike zdravstvene pretnje, jer dijabetes predstavlja vrlo rasprostranjenu hroničnu nezaraznu bolest.

– Dijabetes je nezarazna bolest potencijalno opasna po život, koja može imati teške posledice po pojedinca, njegovu porodicu, zdravstveni sistem i nacionalnu ekonomiju. Kasno otkrivanje, neadekvatno lečenje i nedostatak podrške mogu dovesti do komplikacija dijabetesa. Naša poruka jeste da treba da postoji dostupnost insulina i oralnih lekova za dijabetes svim pacijentima, dostupnost opreme i pomagala vrlo važnih u kontroli bolesti, obrazovanje i psihološka podrška svim pacijentima itd. Ovakva tribina može da doprinese buđenju svesti o opasnosti i da zajedno delujemo mnogo više protiv dijabetesa. Redovna fizička aktivnost i zdrava izbalansirana ishrana mogu biti prvi korak u prevenciji i lečenju dijabetesa, a faktori rizika su i stres i konzumiranje duvana – izjavila je dr Milica Milićević, šef Preventivnog centra Doma zdravlja, u okviru kojeg radi Savetovalište za dijabetes.

Pedijatar dr Jelena Jovanović kaže da je dijabetes tipa 1 najčešća endokrina metabolička bolest kod dece. Uzrok još uvek nije poznat, ali se pretpostavlja da se radi o genetskoj predispoziciji i uticaju spoljašnjih činilaca.

– Veoma je važno da na početku, u periodu od dve do šest nedelja, prepoznamo kliničku sliku dijabetesa. Dete tada uzima više tečnosti, češće mokri, uzima više hrane, a gubi telesnu težinu, neraspoloženo je… Tada bi trebalo uraditi glikemiju, da postavimo dijagnozu dok se bolest ne manifestuje dramatično. Kod lečenja cilj nam je da dete ne upada u hipoglikemije i hiperglikemije, da ne dođe do dijabetične ketoacidoze, da se pravilno razvija, da je prihvaćeno od sredine, da je emocionalno stabilno. Reč je o nestabilnoj bolesti, teško je sa malom decom jer su često podložna virusnim infekcijama, pa zatim sa adolescentima jer ima ih koji ne žele da prihvate pravila, da uzimaju obroke u tačno određeno vreme… Cilj je da im pomognemo i usmerimo ih, a oni svakako treba da sarađuju. Dobro je što se svake godine pojavljuju nove forme analognog insulina nove generacije, koji su brzog delovanja, dostupne su insulinske pumpe, a postoje i senzori koji čitavog dana registruju vrednost glikemije.

Nakon izlaganja svih predavača, u razgovoru koji vodila glavna sestra Službe polivalentne patronaže Vesna Pavlović svoje iskustvo života sa dijabetesom tipa 1 podelila je Violeta Nikolić, učenica trećeg razreda Medicinske škole Valjevo, uz podršku majke Danijele i nastavnice zdravstvene nege Ivane Ilić. Violeta je ostavila izuzetan utisak na sve u sali, kao pozitivna i vedra osoba, koja je naučila da živi sa svojom bolešću i da je kontroliše, tako da može poslužiti kao primer svakome. Poručila je da je neophodno pridržavanje svih pravila u pogledu ishrane, fizičke aktivnosti, načina života i terapije, kao i dobra organizacija obaveza, uz punu podršku porodice i zdravstva. Dijabetes joj je otkriven sa 10 godina i to je u dobroj meri opredelilo da joj profesionalno opredeljenje bude medicina, a prisutnim drugarima iz Medicinske škole poručila je da stvari uvek treba gledati sa pozitivnije strane.

Dom zdravlja Valjevo se problemom dijabetesa bavi kroz svakodnevni rad u ordinacijama i radom u savetovalištima za dijabetes i pravilnu ishranu, kao i kroz kućne patronažne posete i različite preventivne aktivnosti vezane za zdrave stilove života. Posle pauze uslovljene pandemijom, ova tribina trebalo bi da predstavlja uvod u seriju razgovora namenjenih različitim temama i zdravstvenim problemima.

Radno vreme Preventivnog centra Doma zdravlja je od 7 do 14 časova. Od ponedeljka do četvrtka funkcioniše Savetovalište za dijabetes, a petkom Savetovalište za ishranu.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *