Prijem za predstavnike penzionera

 

Međunarodni dan starih obeležava se danas, 1. oktobra, širom sveta. Tim povodom, predstavnike penzionerskih udruženja Valjeva primili su čelnici grada Valjeva.

Predsednica Skupštine dr Snežana Rakić, njen zamenik Viktor Mićić, odbornica Milana Ninković i članovi Gradskog veća Marko Jevtić i Velimir Arsenović, razgovarali su sa predstavnicima Pokreta trećeg doba, Udruženja penzionera grada Valjeva, Udruženja penzionera Vojske Srbije i MUP-a, Organizacije invalida rada, Asocijacije Sport za sve, Planinarskog društva „Magleš“ u okviru koga je aktivan veliki broj nastarijih i Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje.

Član Gradskog veća Marko Jevtić je penzionerima čestitao Dan starih i poručio da grad Valjevo intenzivno radi na unapređenju položaja najstarijih sugrađana.

„Konačni nastavak izgradnje Gerontološkog centra u Valjevu, u okviru koga će pored smeštaja starih, raditi i dnevni boravak, kao i prihvatilište za beskućnike, ali i brojni sadržaji, poboljšaće položaj najstarijih u Valjevu“, rekao je Marko Jevtić.

Član Veća Velimir Arsenović je rekao da je briga o starim osobama veliki problem, ne samo kod nas, već i u svetu.

„To je najveći trijumf čovečanstva, ali je i jedan od najvećih izazova, zaključak je Ujedinjenih nacija. Broj starijih od 65 godina u Valjevu u 2021. godini je 16.239, a starijih od 85 godina je 961. Međunarodni dan starih osoba se u Srbiji obeležava od 1992. godine“, rekao je Arsenović.

Među temama o kojima se pričalo na današnjem prijemu predstavnika starih i grada Valjeva, čulo se dosta korisnih predloga. Među njima i predlog da se objedini naplata komunalnih usluga, kako bi se na taj način olakšalo delu stanovništva koji je najredovniji u izmirivanju svojih obaveza, ali ismanjili troškova uplatnica za razna plaćanja. Čulo se da treba apelovati i na Elektrodistribuciju Valjevo da otvori još neku blagajnu u gradu, kako bi se smanjile gužve i olakšao pristup starima iz udaljenih delova grada. Problem nefunkcionisanja javnog toaleta, proširivanje besplatnog prevoza i za prigradske linije, a ne samo besplatan prevoz za gradske linije, otvaranje zdravstvenih ambulanti, strožija kontrola parkiranja na mestima predviđenim za invalide, nabavka električnih vozila, otvaranje pešačkih i biciklističkih staza, prilagođavanje trotoara i raskrsnica za kretanje slabo pokretnih i osoba u kolicima, samo su neki od predloga koji su se čuli na današnjem sastanku.

Prema rečima Ljubiše Damnjanovića, direktora PIO fonda u Valjevu, u avgustu je penzija isplaćena za 22.141 penzionera, od čega je 16.514 iz fonda zaposlenih, 1520 iz fonda za poljoprivredu, 1772 uz fonda samostalaca, odnosno zanatlija i 335 iz fonda vojnika.

Današnji prijem je završen sa željama da se u dobrom zdravlju vide iduće godine u završenom Gerontološkom centru.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *