Kovačević i Janković za Paralelu: Ako imamo jaku privredu, imaćemo jaku državu

Predsednici susednih opština Gornji Milanovac i Mionica, Dejan Kovačević i Boban Janković složili su se, gostujući u emisiji Paralela medijske mreže Info24, da su razvoj infrastrukture, privrede ali i poljorpivrede ključ za bolji život građana Srbije.

Dejan Kovačević
Dejan Kovačević

 „Nije bitna veličina grada već je bitno da svi imamo jednu istu želju, istu energiju, da naše lokalne samouprave napreduju zajedno kako napreduje i država Srbija u proteklih nekoliko godina“, izjavio je Kovačević.

Gornji Milanovac je već decenijama poznati industrijski centar u kome je privreda znatno razvijena i kompanije postižu izvanredne rezultate u poslovanju, dok se u Mionici intenzivno radi na njenom razvoju.

“Ako imamo jaku privredu, imaćemo jaku državu. Primer kako je podignuta privreda jeste Gornji Milanovac”, naveo je Janković podsetivši da je od dolaska Srpske napredne starnke (SNS) na vlast u toj opštini smanjena nezaposlenost sa 800 na 350 osoba na evidenciji tržišta rada.

Boban Janković
Boban Janković

„Nova fabrika Auto-kabel, koja trenutno zapošljava 250 ljudi,  teži ka tome da ta cifra pređe čak i 500. To će promeniti kompletno sliku našeg mesta, ono što smo priželjkivali u poslednjih nekoliko godina”, naveo je Janković.

Iako su susedi, Mionica pripada Kolubarskom, dok je Gornji Milanovac deo Moravičkog okruga gde je Čačak motor razvoja i najveći grad, ali Gornji Milanovac prema broju stanovnika ima najveću privrednu aktivnost.

„Mi imamo preko 15.500 zaposlenih direktno  u privredi i tu je jedan veliki potencijal. Ono što želimo u narednom periodu jeste da poboljšamo kvalitet života u samom gradu“, istakao je Kovačević.

Kovačević je naveo da je prosečna zarada u Gornjem Milanovcu na nivou republičkog proseka, kao i da dolaze investitori u poslednje vreme iz oblasti trgovine, kao što su Lidl, Dis, a 5. novembra otvoren je i prvi Shop park u kojem je posao našlo preko 200 radnika.

„I ne dešava se to samo u Milanovcu, to se dešava u celoj Srbiji i u Mionici, da smo uspeli ljude da zaposlimo posle godina i godina propadanja fabrika i ostajanja bez posla“, ukazao je Kovačević.

Podsetio je da je SNS dolaskom 2012. godine na vlast zatekao državu u kojoj je stopa nezaposlenosti bila preko 23%, a danas je prema zvaničnim podacima 7,5% i ocenjuje smanjivaće se iz godine u godinu.

Boban Janković i Dejan Kovačević
Boban Janković i Dejan Kovačević

Kovačević predviđa da će doći vreme kada će se lokalne samouprave u Srbiji između sebe takmičiti ko će privući veći broj stručnjaka u svim oblastima rada i života. On je naveo primer kompanije Tetrapak u Gornjem Milanovcu koja je zaposlila 70 radnika u sektoru dizajna ambalaže koji su došli iz različitih delova Srbije.

„To su neke stvari koje će se dešavati u budućnosti. Takmičiće se lokalne smaouprave ko će bolje uslove da ponudi radniku, ko će više ljudi da privuče sa starne jer Srbija polako ostaje bez radne snage“, ocenjuje Kovačević.

Očekuje povratak onih koji su otišli van zemlje jer se podiže standard života u Srbiji i misli da će imati razlog da se vrate.

Smatra da je Gornji Milanovac postigao visok stepen razvijenosti i da se sada ulažu napori za poboljšanje kvaliteta života zbog čega se radi na realizaciji projekata koji su decenijama bili po strani, kao što je izgradnja zatvorenog bazena.

Boban Janković i Dejan Kovačević
Boban Janković i Dejan Kovačević

S druge strane, u Mionici  veći deo stanovništva živi na selu, bavi se primarnom poljoprivrednom proizvodnjom i reč je o usitnjenim domaćinstvima sa dotrajalom mehanizacijom koja nisu u mogućnosti da obezbede kvalitetnu egzistenciju.

„Ideja je sada nas kao lokalne samouprave i države Srbije da svako ko nema mogućnost iz poljorpivede da ostvari kompeltnu egzistenciju da mu pomognemo na različite načine. Jedna od pomoći svakako je ta da ta porodica dobije najmanje jednu platu u nekoj industriji“, objasnio je Janković.

Ocenio je da nemačka kompanija Auto kabel, koja je došla u Mionicu, privlači mlade i visokoobrazovane, a od izuzetne važnosti je i da vojna fabrika Kuršik u Valjevu proširi kapacitete.

„Mi kao lokalna samouprava ćemo već naredne godine imati podsticaj za mlade bračne parove uz obezbeđenu egzistenciju da obezbedimo i prostor gde mogu da zasnivaju svoje porodice, grade sebi kuće na osnovu određenog programa“, najavio je Janković.

Oba sagovornika u emisji Paralela istakla su da je osim poboljšanja ekonomskih parametara  i izgradnje infrastrukture od važnosti i stvaranje kvalitetnih sadržaja od kulture do sporta koji će uticati na podizanje kvaliteta života.

„Put od 5.000 milja kreće prvim korakom. Mi smo te prve korake napravili. Mi danas gradimo neku bolju budućnost“, poručio je Kovačević.

Učenici generacije u Gornjem Milanovcu imaju svoj kutak u centru grada gde se nalazi bilbord na kome su predstavljeni, što je deo  brige o mladima koji je naišao na opšte odobravanje.

„To je prvi korak, da vežete u suštini njih za grad u kome su rođeni. Ako grad njih sa tim malim sitnim stavrima ispoštuje, ispoštovaće oni sutra i taj grad. Otićiće oni na školovanje i vratiće se u sredinu odakle su pošli“, naglasio je Kovačević rekavši da se to ne može očekivati od svakog i da se migracija stanovništva uvek dešavala.

Prema rečima prvog čoveka Mionice, u poslednje vreme primetna je tendencija povratka iz većih gradova ali i inostranstva u rodno mesto, a u taj gradić u Kolubarskom okrugu dolaze i iz drugih krajeva Srbije kako bi se naselili ili našli kutak za beg od gradske vreve.

Nada Dželebdžić
Nada Dželebdžić

Kovačević i Janković su se saglasili da je pravac Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji (EU) koja prepoznaje regione zbog čega su neophodni  zajednički projekti kako bi se iskoristila podsticajna sredstva iz fondova EU. Istakli su i veliku podršku države u realizaciji ključnih projekata u svojim opštinama.

„Vi danas ne možete da dobijete ni dinar od države ako nemate kvalitetnu projektnu dokumentaciju“, naveo je predsednik opštine Gornji Milanovac.

Prioriteti se polako menjaju i sada su potrebni vrtići i škole koji su opremljeni kvalitetnim učilima i drugim sredstvima i uslovima za rad i boravak dece i učenika.

„Nama sad treba da deca budu u udobnim školama, što nam pomaže Republika Srbija, da imao dovoljno mesta da sva deca mogu da se upišu u vrtić, što nemamo danas, radimo na tome da se izbriše lista čekanja“, izjavio je Kovačević.

U opštini Mionica rekonstruisane su brojne škole, a posle dve i po decenije čekanja građani su dobili i savremenu sportsku dvoranu.

Za realizaciju tih i drugih projekata Mionica je dobila finansijsku podršku od države, zahavljujući i mladom timu angažovanom na njihovom osmišljavanju.

„Mionica je prošle godine prva u Srbiji dobila toplanu na biomasu i mi smo ponosni na to“, rekao je Janković.

Prioritet u Gornjem Milanovcu bilo je zdravstvo i država je uložila velika sredstva u obnovu Opšte bolnice.

Obnovljene su i škole i vrtići, a urađeno je i regulisanje reka i rečnih korita čime je rešen problem plavljenja.

„Aleksandar Vučić pokazao je kako se jedna država , kao što je Srbija može voditi. Od 2012. kada smo bili pred bankrotom, danas smo došli do momenta da samo treba da imate viziju, da treba da imate dobru projektnu dokumentaciju i da treba da imate tim koji će to da sprovede a država će vas već finansirati“, naglasio je Kovačević.

Oba sagovornika u emisiji Paralela istakla su da su privrednici zadovoljni paketom ekonomksih mera koje je država donela i sprovela tokom pandemije korona virusa.

Boban Janković i Dejan Kovačević
Boban Janković i Dejan Kovačević

Govoreći o poljoprivredi, Kovačević je podsetio da je u protekle četiri i po godine opština Gornji Milanovac iz lokalne kase izdvojila oko 250 miliona dinara za direktne subvencije proizvođačima i da su uspeli da organizuju sedam različitih zemljoradničkih zadruga koje su dobile podsticaj od države u iznosu od po 50.000 evra.

„Pokušali smo da primarnu poljorivrednu proizvodnju podignemo na jedan viši nivo. Ja sam prezadovoljan što smo uspeli, nećete verovati, da 30% poboljšamo stočni fond na teritoriji naše opštine“, izjavio je Kovačević.

Kazao je da je sada važno razviti agro industriju kako bi poljoprivrednici imali siguran plasman i istakao da je opština spremna da pregovara sa ozbiljnom kompanijom koja se bavi preradom poljoprivrednih proizvoda da participira u tom projektu.

Svaki dan se na teritoriji opštine Mionica otkupi 100.000 litara mleka i to je jedan ogroman resusr koji na kvalitetan način treba iskoristiti, ukazao je predsednik opštine Janković.

“Samo 4.500 litara mleka se dnevno preradi u Mionici u jednoj privatnoj mlekari. Sve ostalo otkupi Imlek ili neka druga kompanija. Ključna stvar je da se bavimo preradom poljoprivrednih proizvoda”, ocenio je Janković.

On kaže da lokalna samouprava stimuliše i ostale grane poljoprivrede kao što je voćarstvo i organska proizvodnja i podseća da se u Mionici proizvede na godišnjem nivou 10 miliona komada pilića.

„Država Srbija ima jedan od najboljih podsticaja u Evropi kada pričamo o subvencijam koje se daju po grlima stoke. Smatram da to nije održivo i zato je važno da što pre krenemo u preradu. Jer ne može naš proizvođač isključivo da radi za subvencije, to nije u redu i to nije tržišno”, zaključio je Janković.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *