Izveštaj o broju pozitivnih Covid-19 od 30. oktobra

IZ ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE GRADA VALjEVA EPIDEMIOLOŠKA SITUACIJA COVID-19 BOLESTI U VALjEVU NA DAN 30.10.2020.GODINE.

ZBOG PRETEĆE EPIDEMIOLOŠKE SITUACIJE OD COVID-19 OBOLjENjA,U GRADU JE OD 07.07.2020 VANREDNA SITUACIJA I SPROVODE SE MERA KRIZNOG ŠTABA , VLADE RS I ŠTABA ZA VANREDNE SITUACIJE VALjEVA.

DVADESET DEVETOG OKTOBRA 31 LABORATORIJSKI POTVRĐENA NOVOOBOLELA OSOBA.

U Lajkovcu i Osečini po 3, u Mionici 7, u Ljigu 9 laboratorijski potvrđenih novoobolelih. U Ubu bez laboratorijski potvrđenih novoobolelih.

Broj pregleda, sumnjivih, verovatnih i/ili laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba u COVID ambulantama DZ dosta povećan, u Prijemno urgentnom centru Bolnice u odnosu na prethodni dan je smanjen. Povećan broj prijema na hospitalizaciju i povećan broj sumnjivih, verovatnih i/ili laboratorijski potvrđenih novoobolelih u COVID odeljenjima Bolnice (INFEKTIVNO I GRUDNO) i kućnoj izolaciji, kao i lica iz kontakta u kućnoj samoizolaciji ukazuju na PRETEĆU epidemiološku i vanrednu situaciju u Gradu. Među obolelim su mlađi, učenici i studenti, penzioneri,nezaposleni, zaposleni u javnim službama, proizvodnji i usugama ,školstvu, u prometu hrane , lekova i druge robe , što ukazuje da se mere dosledno ne sprovode u radnoj sredini, na ulici, otvorenom i zatvorenom prostoru.

Po nalogu Kordinacionog tela za inspekcijske službe Vlade se sprovode zajedničke inspekcijske kontrole u Gradu i svim opštinama i svakodnevno u dnevnim i noćnim akcijama. Gradonačelnik i predsednici opština sa načelnikom Okruga prate i predlažu objekate po riziku za nadzor na svojim teritorijama.

Zbog PRETEĆE epidemiološke i vanredne situaciju u Gradu :

  • POTREBNO JE I OBAVEZNO (čl.9a Uredbe o merama za sprečavanje i suzbijanje zarazne bolesti COVID-19(„Sl. glasnik RS“, br. 66/2020, 93/2020, 94/2020, 100/2020, 109/2020, 111/2020, 120/2020, 122/2020 i 126/2020):
  • da svaka osoba poveća ličnu odgovornost održava fizičku distancu i nosi zaštitnu masku u zatvorenom i otvorenom, da ne organizuju i ne učestvuju na skupovima, proslavama i drugim okupljanjima brojnijim od 30 učesnika i ne boravi duže od 15 minuta u objektima gde nisu obezbeđene neophodne mere prevencije (distanca, maska, dezinfekcija…) kako bi zaštitila sebe i svoje najbliže i doprinela da zdravstveni sistem i drugi sistemi obezbede stalnu funkcionalnost;
  • da preduzetnici, pravna lica i drugi poslovni subjekti dosledno sprovode sve naložene i predložene mere u poslovnim prostorijama;
  • puna primena svih preventivnih mera u ustanovama predškolskog vaspitanja i školskog obrazovanja;
  • u javnom prevozu obavezno nošenje zaštitnih maski, uz redovno provetravanje i dezinfekciju vozila;
  • sprovođenje mera zaštite u verskim objektima i prilikom vršenja verskih obreda;
  • sprovođenje mera zaštite u kozmetičkim, frizerskim salonima, salonima lepote, fitnes centrima i teretanama (maske i rukavice).

OGRANIČAVA SE RADNO VREME U OBJEKTIMA KOJI PRUŽAJU UGOSTITELjSKE USLUGE, TAKO DA TI OBJEKTI NEĆE RADITI OD 21.00 ČAS DO 06.00 ČASOVA NAREDNOG DANA. Odluka stupila na snagu 29.10.2020. godine.

  • NASTAVITI I POJAČATI ZAJEDNIČKI INSPEKCIJSKI NADZOR GRADSKIH I REPUBLIČKIH INSPEKCIJA, PO PREDLOGU KORDINACIONOG TELA ZA INSPEKCIJE VLADE RS, A PO PROCENjENOM RIZIKU.

1.PRESECANjEM PUTEVA PRENOSA, OTKRIVANjEM I IZOLACIJOM asimptomatskih, presimptomatskih nosilaca virusa i LEČENjEM obolelih se sprečava dalje širenje bolesti i zato treba:

  • ODRŽAVATI DISTANCU ,
  • NOSITI MASKU,
  • PRATI RUKE I NE DODIRIVATI LICE,
  • IZBEGAVATI GRUPE NAROČITO U ZATVORENOM
  • JAVITI SE EPIDEMIOLOGU I ORDINIRAJUĆEM LEKARU ODMAH PO POJAVI PRVIH SIMPTOMA.
  • AKO SE BORAVI DUŽE U ZATVORENOM PROSTORU DRŽATI OTVORENE PROZORE UKOLIKO VREMENSKI USLOVI DOZVOLjAVAJU ILI ČEŠĆE PROVETRAVAJTE, POVREMENO NAPRAVITI PROMAJU,POVEĆAJTE VLAŽNOST U PROSTORIJI SA GREJANjEM — OVLAŽIVAČIMA, MOKRIM KRPAMA NA RADIJATORIMA, KUVAJTE VODU ITD.

Sl.1.Dinamika rasta broja PREGLEDA sumnjivih, verovatnih i/ili laboratorijski potvrđenih novoobolelih osoba u COVID ambulantama i laboratorijski potvrđenih novoobolelih od 05.10.2020. do danas . (Podaci ZZJZ od 14 časova , DZ i OB Valjevo od 21 čas).

Tab.1.Prikaz pregleda na COVID-19 , novoobolelih, hospitalizacija, obolelih u kućnoj izolaciji, izlečenih i umrlih u drugom piku epidemije , u oktobru. Podaci ZZJZ od 15 časova , DZ i OB Valjevo od 21 čas.

**Broj umrlih ranije (od svih uzroka) 3 koji su sada prijavljeni.

*** Korigovan broj ranije obolelih koji su sada prijavljeni.

Kolubarski Info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *