Valjevo u doba korone: Savršeno u vanrednim uslovima, stižu donacije

U Kolubarskom okrugu epidemiološka situacija je povoljnija u odnosu na protekle dane. U Valjevu je u izolaciji oko 600 lica, ali se pretpostavlja da je taj broj veći.  Koronavirus je, prema poslednjim objavljenim podacima, potvrđen kod 50 osoba iz grada na Kolubari, tri pacijenta su jutros transportovana za Beograd, dok se pet nalazi na infektivnom odeljenju valjevske bolnice.

“Ono što je bitno jeste da Dom zdravlja i Opšta bolnica funkcionišu savršeno u ovim uslovima uz veliki napor i jednog i drugog rukovodioca i pre svega lekara, sestara i ostalog medicinskog i nemedicinskog osoblja u tim zdravstvenim ustanovama. Što se tiče samog Zavoda za javno zdravlje, najveći broj radnika se nalazi u izolaciji i možda je u Srbiji jedini zavod koji je faktički van stroja, ali uz  velike napore direktorke Doma zdravlja i direktora bolnice, kao i Štaba za vanredne situacije, uspevamo da funkcionišemo bez dodatne pomoći Instituta „Batut“ i novih epidemiologa“, izjavio je za mrežu Info24 gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

U Valjevo su ovih dana počele da stižu i prve donacije koje su naročito zdravstvenim radnicima u ovom trenutku doborodošle.

“Ja sam sada upravo dobio vest da smo dobili 50 vizira od firme Infarm, donacija iz Beograda i ovim putem se zahvaljujem dobrim ljudima i našim Valjevcima koji žive van Valjeva i koji su nam  donirali ove vizire koje najviše i traže, faktički pored epidemioloških maski raznih profila, sve zdravstvene ustanove.  Naravno, zdravstvena ustanova će to staviti na raspolaganje bolnici,  Domu zdravlja, vojsci, policiji, svima koji su u nepsorednom kontaktu sa građanima“, naveo je Gvozdenović.

Prema rečima gradonačelnika Valjeva, pre dva dana otvoren je dinarski račun na koji privrednci, ali i fizička lica koja žele mogu da uplate novčana sredstva za borbu protiv virusa korona.

Mogu slobodno da se pohvalim da smo preko pet miliona  dinara za svega dva dana skupili na ovaj način. Zahvaljujem se stavrno svima koji su upaltili novac na taj račun“, poručio je prvi čovek Valjeva.

Iz valjevske Gradske uprave proteklih dana stigla je i pomoć na brojne adrese. Pakete pomoći najpre su dobili najugroženiji.

“Već smo podelili određen broj paketa, nekoliko stotina preko Centra za socijalni rad penzionerima sa najnižim primanjima, kao i porodicama koje imaju veliki broj dece ili članova domaćinstava, porodicama hendikepirane dece, borcima  koji su učestvovali u svim ratovima od 1991. do 1999.,  članovima njihovih porodica. Zahvaljujem se i godpodinu Bradiću koji je predsednik boračke organizacije na jednoj svesrdnoj i iscrpnoj pomoći, da pomoć dođe i do takvih lica o kojima on  vodi računa uspešno već dugi niz godina“, rekao je Gvozdenović.

Predsednik Udruženja boraca Valjevo Ljubomir Bradić izjavio je da lično prati preporuke Vlade Srbije i da radi od kuće, ali da se sprovode sve važne aktivnosti koje se tiču boračke populacije kako na nivo grada Valjeva, tako i na nivou države.

“Hteo bih da se zahvalim predsedniku Republike Srbije Aleksandru Vučiću, Kriznim štabovima i struci na donesenim merama, a posebno gradonačelniku Valjeva koji je baš sve učinio kako se virsu ne bi širio dalje u Valjevo i posebno pomogao boračku populaciju u o ovom vremenu“, naglasio je Bradić.

Gordana Injac

1 Komentar

  1. Mihailo
    April 4, 2020 - 7:28 pm

    Sramota je da je ovo najnovija vest o koroni u Valjevu vec treci dan,a za to vreme kolaju razne price o umrlima,tako je to u cenzuri,umesto da znamo istinu,saznajemo samo lazi i poluistine.opametite se!

    Reply

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *