U Valjevu u poslednja 24 časa nema novih slučajeva zaraze koronavirusom

U poslednja 24 časa, u Valjevu nije registrovan novi broj obolelih od koronavirusa, tako da je i dalje zvanično broj obolelih 46. Dom zdravlja i opšta bolnica funkcionišu neometano, a sve što je potrebno od dodatnog epidemiološkog materijala, biće nabavljeno u najkraćem mogućem roku. Sa dezinfekcijom grada krenulo se već pre nekoliko dana, a veliku pomoć Valjevcima pruža i Vojska Srbije.

U poslednja 24 časa, Dom zdravlja Valjevo imao je samo dva prevoza pacijenata za Beograd, ali se u narednih nekiliko dana očekuje eksplozija obolelih, kaže za INFO 24 direktorka Doma zdravlja Valjevo dr Branka Antić. Kada je u pitanju medicinska zaštitna oprema, za sada su količine u stabilnom stanju.

dr branka antic info 24 3
Dr Branka Antić, Foto: Đorđe Stevanović

“Juče smo imali Štab za vanredne situacije u gradu Valjevu, gde je odlučeno da nam Grad nabavi još jedam reanimobil, što bi nam mnogo značilo, obzirom da smo dobili naredbu od Ministarstva zdravlja da, po nalogu nadležnog sanitarnog inspektora, moramo da prevozimo ljude sa graničnih prelaza u izolaciju“, kaže dr Branka Antić.

Prvi čovek grada Valjeva kaže da je u ovom gradu situacija sada pod potpunom kontrolom. Dom zdravlja neometano funkcioniše, a pedijatrijska služba radi 24 časa dnevno. Po njegovim rečima, ceo grad se čisti i dezinfikuje, a ostvarena je i potpuna saradnja sa Vojskom Srbije. Za valjevsku bolnicu biće nabavljena i nova oprema.

“Grad je odobrio kupovinu jednog sanitarnog propusnika za hirurški blok, gde ćemo nabaviti i opremu za infektivno odeljenje, a isto tako bolnici će biti omogućeno sve što se tiče nabavki maski. Već smo im dali 1000 maski za porodilište, a očekujemo nabavku još maski, koje će obezbediti i grad i Vlada Republike Srbije“, rekao je dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva.

dr slobodan gvozdenovic pink
Dr Slobodan Gvozdenović, Foto: printscreen TV PINK

On je dodao da se očekuje isporuka još dve tone natriujm hipohlorita za Valjevo.

“Valjevo je jedan od prvih gradova koji je uveo zabranu rada ugostiteljskih objekata i to očigledno tek sada daje rezultate”, ističe Gvozdenović i dodaje da je za sada epidemija potpuno stavljena pod kontrolu i da je omogućen potpuno nesmetan rad svih važnih zdravstvenih ustanova u gradu.

Gradonačelnik Valjeva istakao je da se porodilja iz ovog grada, koja je juče donela na svet bebu u GIK-u, oseća dobro, kao i beba i to je najvažnije.

U toku dana, podeljeno je prvih 100 paketa pomoći za najugroženije Valjevce, koje je grad obezbedio. U narednim danima biće obezbeđeno još ovakvih paketa pomoći za građane koji se nalaze u teškoj materijalnoj situaciji. Podsetimo, u saradnji sa Centrom za socijalni rad Kolubara, naravljen je spisak građana koji će dobiti pakete sa hranom i osnovnim higijenskim sredstvima.

Nada Dželebdžić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *