HEROJI SRBIJE! Hitna pomoć u Valjevu ne staje ni danju ni noću! Rade 20 sati dnevno.

“Žarište… Poslednjih 15 dana odmaram se tri-četiri sata dnevno, kao i svi iz Doma zdravlja, čak 56 medicinara nam je u izolaciji, nema ko da radi”, kaže dr Dejan Branković.

“Sada je Valjevo zaista srpski Vuhan, najugroženiji smo grad u zemlji. Gotovo da nema ko da radi više – mnogi tehničari su nam u izolaciji, kao i epidemiolozi i ljudi iz Zavoda za javno zdravlje. Čak 56 medicinara iz našeg doma zdravlja je u izolaciji jer su bili u kontaktu sa obolelima bez zaštitne opreme”, ispričao je za Kurir dr Dejan Branković, načelnik Hitne pomoći Valjevo, specijalista urgentne medicine.

Sve je, kako kaže, počelo 11. marta i svakog dana se javljao sve veći i veći broj obolelih:

“I to su sve bili teški pacijenti sa upalama pluća i odmah smo ih transportovali na Infektivnu kliniku u Beograd. Kod gotovo svih njih je potvrđena korona. Poslednjih 15 dana odmarao sam se u proseku samo tri-četiri sata dnevno, a 20 radio, kao i svi iz Doma zdravlja. Po ceo dan nosimo opremu, urezalo nam se sve u licu, toliko je u njoj toplo da imate osećaj da ste na tropskom ostrvu, samo što mora nema. Nekoliko dana nisam išao ni kući. Željni su me i supruga i deca, ali najvažnije je da pobedimo u ovome.

Branković je naveo da se dnevno javi i po 40-50 pacijenata s respiratornim tegobama, i u Hitnoj i od kuće.

“Kad odlazimo kod njih, uradimo klinički pregled, merimo temperaturu i krvni pritisak, pregled srca i pluća. Teže pacijente odmah šaljemo u Beograd, a lakši dobijaju terapiju i ostaju pod nadzorom jer nemamo kapaciteta da ih hospitalizujemo. Ako ima pogoršanja, dolazimo opet i procenjujemo da li su za bolnicu. Imamo i veliki procenat mladih obolelih, najmlađi je 2001. godište, dobro je, mlađi to lakše podnose”, kazao je dr Branković i dodao:

“Trenutno imamo 11 lekara Hitne pomoći, 15 sestara, a pre dva dana smo dobili novih 10 sestara. Tek kad se pročulo u kakvoj smo mi situaciji, krenula je i pomoć države. Preumorni smo i treba nam i kadrovska pomoć i ona u opremi. Apelujemo i na građane da poštuju sve mere.

I medicinska sestra Nevena Janković ističe kako je Hitna služba desetkovana.

“Veliki broj naših kolega je u izolaciji jer nam brojni pacijenti, kod kojih idemo u kućne posete, ne daju informacije da su bili u kontaktu sa zaraženima. Odlazimo bez opreme, koju moramo da štedimo za slučajeve gde znamo da je to najverovatnije korona. Kući bukvalno ne idemo, porodice ne viđamo”, ispričala je za Kurir sestra Nevena.

“Za nedelju dana smo imali 50 prevoza za Beograd, sve sumnja na koronavirus. Radimo po 24 sata dnevno. U startu nismo imali dovoljno opreme. Problem je bio što niko nije znao šta se dešava u Valjevu. Zahvaljujem državi što je čula naš vapaj za pomoć. Neophodne su nam nanomaske za direktan kontakt s obolelima”, kazala je dr Branka Antić, direktorka Doma zdravlja Valjevo.

Valjevac I. L. za Kurir – SAMO ŽELIM DA ZAGRLIM ĆERKU

Svi smo se smejali onom redovnom pranju ruku sapunom, a kamo sreće da sam to shvatio ozbiljnije, zaključao bih se u kuću na mesec dana i ne bih nigde izlazio, ne bih se zarazio. Sigurnije je biti mesec dana u kući, nego ijedan dan u bolnici, rekao je za Kurir Valjevac I. L. (41), službenik za javne nabavke, koji je već 10 dana na Klinici za pulmologiju u Beogradu.

“Sada se dobro osećam, ali psihički nije lako izgurati sve ovo u bolnici. Pre 15 dana imao sam temperaturu, pa se sutradan stanje stabilizovalo. Potom su se simptomi vratili i stanje pogoršalo. U utorak me je lekar vratio kući i rekao da nije ništa ozbiljno, u sredu sam uspeo nekako zahvaljujući nekim lekarima iz Valjeva da budem primljen i to isto veče sam prebačen u Beograd, gde je potvrđena korona”, priča Valjevac.

Ne zna kako se zarazio.

“Izgleda da možete da se zarazite na svaki mogući način. Na prvi simptom nisam sumnjao da je korona, mislio sam da je obična prehlada. To je i supruga pomislila. Sreća, ona i ćerkica od četiri godine nemaju, evo već 14 dana, nikakve simptome. One su u kućnom karantinu. Nedostaju mi, razmišljam o trenutku kada ću da izađem iz bolnice da ih zagrlim… – priča i dodaje:

“Apelujem na ljude da se pridržavaju svih mera, nisu one za džabe donete. Sedite kod kuće, ništa nije bitnije i vrednije od zdravlja.”

KOLUBARSKI.INFO / KURIR.RS

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *