Druga faza Međugeneracijske saradnje i solidarnosti: Za bolje razumevanje mladih i starih

Republički fond za penzijsko i invalidsko osiguranje sprovodi projekat „Međugeneracijska saradnja i solidarnost“ uz pomoć Instituta za javnu politiku i Fakulteta političkih nauka.

Druga faza projekta je predstavljanje rezultata u gradovima iz kojih su bili učesnici međugeneracijske radionice, gde su pored Valjeva učestvovali i Kraljevo, Niš, Novi Sad i Beograd. Promocija rezultata istraživanja održana je protekle nedelje u Velikoj sali Gradske uprave.

Direktorka sektora za Odnose sa javnošću Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje Jelica Timotijević, istakla je da danas sve države sveta imaju obavezno penzijsko osiguranje i da nastoje da kroz razne aktivnosti dostignu i očuvaju taj cilj.

Na radionici koja je održana od 18. do 23. januara ove godine na Staroj planini okupilo se 30 penzionera i 30 mladih ljudi iz cele Srbije. Tokom šest dana boravka penzioneri i omladina su bili uključeni u edukativne i zabavne radionice, uz pomoć kojih je stavljen akcenat na međugeneracijsku interakciju, podsticanje uzajamne podrške i obezbeđivanje prenosa znanja i kulture između različitih starosnih grupa. Radionicu i istraživanje je sprovodio ekspertski tim u saradnji sa Institutom za javnu politiku.
Rezultate dobijene na radionici predstavio je dr Zoran Vesić, profesor na Fakultetu političkih nauka u Beogradu.ž

“Održano je pet radionica, gde je prosek godina bio 68. Rađena su istraživanja na brojna pitanja, kao što su: šta starije osobe navode kao njihove najveće probleme, gde su dobijeni odgovori da su to siromaštvo, finansije, zdravstveni problemi i slično, dok su mladi na to isto pitanje odgovorili da je to nezaposlenost, nemogućnost ostvarivanja nezaposlenosti, odlaganje zasnivanja porodice i drugo. Bile su zastupljene i sledeće teme: percepcija starijeg i mlađeg doba, predrasude prema starijim ljudima, strah od starenja mladih osoba, empatija mladih prema starijima i obrnuto”, naglasio je dr Zoran Vesić.

Nakon nekoliko dana boravka na planini, prema rečima profesora Vesića, kroz kontakt starijih i mladih, stereotipi su opali. Preporuke su da se u gradovima održavaju aktivnosti gde će postojati kontakt između mladih i starijih, organizovati posete u vrtiće, domove za stare, kampanje promovisanja međugeneracijske saradnje, generacijske igre, razmene znanja i drugo.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *