Gvozdenović i Todorović u emisiji “Paralela” o aktuelnostima u Valjevu i Čačku

U jučerašnjoj emisiji „Paralela“ gostovali su Milun Todorović, gradonačelnik Čačka, i dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva. U pitanju su dva velika grada, mnogo toga ih veže, a po mnogo čemu su ipak specifični.

“Veoma bitni centri i Valjevo i Čačak, respektabilni i ozbiljni gradovi iz mnogo uglova. Što se tiče Čačka, on je središte Moravičkog okruga u kome živi oko 250 hiljada stanovnika, povezivanjem Čačka sa Beogradom, glavnim gradom naše zemlje, Čačak je dobio zaista mnogo. Ono što Čačak karakteriše jeste Ovčarsko-Kablarska klisura, prelepi manastiri i nastavak auto-puta od Čačka ka Požegi, a nadam se i u decembru ove godine moravski koridor, odnosno trasa od Čačka ka Kraljevu. Čačak postaje ono što smo sanjali decenijama, treće saobraćajno čvorište u Republici Srbiji.” kaže za INFO 24, gradonačelnik Čačka, Milun Todorović.

– Sliku Valjeva promenio je auto-put Miloš Veliki, s obzirom na činjenicu da u aprilu mesecu kreće izgradnja brze saobraćajnice od Valjeva do Nepričave i povezivanje Valjeva brzom saobraćajnicom, auto-putem Miloš Veliki, što je značajan poziv, ne samo za investitore, nego i za ljude koji bi radili u Valjevu a živeli u Beogradu, ili obrnuto. Saobraćajnica Miloš Veliki predstavlja kičmu povezanosti u Srbiji. Valjevo spremno čeka nove investitore, a mi smo kupili od svog novca, bez dinara zaduženja, novu industrijsku zonu i naš budžet je jedan od 3 najbolja u Srbiji – rekao je dr Slobodan Gvozdenović o napretku Valjeva.

dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva / Foto: INFO 24

Valjevo i Čačak poslednjih godina napravili su pravi bum kada je u pitanju privredni razvoj. Dolaze kako strani tako i domaći investitori.

Nemačka kompanija Forverk otvara 25. marta kompaniju koja proizvodi za skoro 15 velikih proizvođača odnosno isporučilaca automobila. Već oko 150 radnika radi u probnoj proizvodnji u ovoj kompaniji, mi smo pribavili u vlasništvo, pre dve godine, zemljište za industrijsku zonu u Preljini- govori Todorović.

Na temu investitora govori i gradonačelnik Valjeva: “Valjevo je osamdesetih godina imalo veoma razvijenu industriju, međutim 2000. je došla ona ekipa koja je faktički ugasila sve firme koje su do tada radile. U Valjevu su dva investitora prisutna već duži niz godina, to je kompanija „Gorenje“ i „Golden Lady“ čarapana. Ono što je za nas bilo značajno jeste revitalizacija „Krušika“ od 2014. dolaskom direktora Petkovića i novog menadžmenta na čelo „Krušika“.”

Gradonačelnik Valjeva, dr Slobodan Gvozdenović osvrnuo se i na boljitke koji prate Srbiju i grad Valjevo od kad je predsednik Aleksandar Vučić na vlasti, kao najbolji primer on navodi to što je nezaposlenost u Valjevu prepolovljena tokom mandata, odnosno od 2016. do 2020.

Poseban značaj, pored industrije ima, naravno, i poljoprivreda. Milun Todorović rekao je da u Čačku postoji 11 registrovanih zemljoradničkih zadruga, on navodi i da je za poboljšanje privrede potrebno vreme i da to ne može preko noći, ali da se država i oni kao lokalna samouprava veoma angažuju oko toga.

Milun Todorović, gradonačelnik Čačka i dr Slobodan Gvozdenović, gradonačelnik Valjeva / Foto: INFO 24

Dr Slobodan Gvozdenović govorio je i o okolnim selima koja nisu dugo posećivana „Ne samo da smo rešavali probleme puteva i vodosnabdevanja, već smo otvarali ambulante po selima i u nekima jedinice apotekarske ustanove“.

„Posao je važan, infrastruktura, putevi, voda, kanalizacija, sve ono što je neophodno, ali je važan i društveni život, mi puno ulažemo i u tu sferu.“ Kaže Milun Todorović i dodaje kako je to jedna od najbitnijih sfera koja će se i dalje unapređivati, a do sada je mnogo u taj deo investirano, on ističe kako je mnogo ponosan na Osnovnu školu „Prvi novembar“ i Ustanovu „Zračak“.

Emisija je emitovana na televiziji Studio B, Info 24 i KLIK TV, a ceo intervju možete pogledajte na našem YouTube kanalu:

INFO 24 / Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *