Valjevo na Sajmu turizma u Beogradu: Divčibare atraktivne za turiste

Sajam turizma, koji se ove godine održava pod sloganom „Put pod noge“ u Beogradu od 20. do 23. februara, biće prilika da se predstavi turistička ponuda Valjeva. Najatraktivnije su svakako Divčibare, koje ove godne beleže još veću posećenost nego prethodnih. Ali i ostali lokaliteti u valjevskom kraju su sve interesantniji posetiocima.

Na Sajmu turizma će se predstaviti i manifestacije našeg kraja, naročito one na Davčibarama, seoska udruženja sa svojom turističkom ponudom i to sve na štandu od 42 kvadratna metra, najavljuje direktorka Turističke organizacije Valjeva (TOV) Ana Marković.

“Na Sajmu turizma u Beogradu, u saradnji sa nama predstaviće se i turistički objekti sa Divčibara, sa brojnim akcijama koje su spremili za posetioce. Poljoprivredna škola „Valjevo“ će predstaviti svoj ugostiteljski smer, sve ono što oni spremaju, proizvode, a ima veze sa valjevskim krajem. Mislim da će to biti jedan lep, zanimljiv sajam, gde će se Valjevo prikazati u punom sjaju i da ćemo privući veliku pažnju posetilaca, a to će rezultirati većom posećenošću grada Valjeva i Divčibara”, istakla je direktorka TOV-a.

Na poziv Turističke organizacije Srbije, početkom godine je Turistička organizacija Valjeva učestvovala na 52. Međunarodnom sajmu turizma u Štutgartu, koji je trajao od 11. do 19. januara.

“Zaista smo zadovoljni i predstavili smo celokupnu ponudu našeg grada, naše okoline i sve one aktivnosti koje slede u 2020.godini, na Divčibarama, seoskom turizmu, kulturnom turizmu. S obzirom da je Valjevo na 90 kilometara udaljeno od Beograda i Nemci su po posećenosti Srbiji na trećem mestu, procena je da imamo mnogo toga da im ponudimo i privučemo njihovu pažnju da posete našu prelepu zemlju. S obzirom da smo blizu aerodroma i imamo novi put, jer oni gledaju koja mesta nisu previše udaljena u odnosu na glavni grad Beograd, veoma smo interesantni turistima iz ove zemlje. Dosta novih ideja koje možemo da primenimo u našem radu i da upotpunimo našu turističku ponudu smo doneli iz Nemačke. Oni su takođe zainteresovani za kampovanje, njima je to interesantno, pogotovo starijoj populaciji. Potrebno je da im se obezbede mesta gde će oni imati adekvatne uslove kada dođu. To su elemeniti turistčke ponude na kojima treba raditi u budućnosti. Mi znamo da su Divčibare nekada imale kamp „Brezu“ i treba raditi na tome da se takvi uslovi u našoj okolini i našem gradu realizuju”, prenosi utiske sa Sajma u Nemačkoj Ana Marković.

Dosadašnja zimska sezona na Divčibarama protiče u znaku velike posećenosti. Ovo je rezultat aktivnosti gradske vlasti u protekle dve godine, kada je akcenat stavljen na razvoj Divčibara. Tako su infrastrukturno, ali i sadržajno unapređivani kapaciteti Divčibara, koje su postale značajna turistička destinacija u Srbiji.

“Ako kažemo da je samo u 2019. godini za ceo period od januara do decembra bilo preko 160.000 noćenja, a u novembru, decembru i januaru je poseta veća za 5% u odnosu na isti period prošle godine, jasno je da raste posećenost. Sve više imamo privatnih investicija i najavu države i grada Valjeva da će se ulagati na Divčibarama. Već u februaru, TOV i grad Valjevo raspisaće konkurs za uređenje Etno tržnice na Divčibarama. Pijaca će dobiti, moderan izgled gde će biti 27 novih montažnih objekata koji će imati svoje vitrine, struju, vodu, javni toalet, fontanu i jednu upravnu jedinicu koja će koordinirati rad cele pijace. Isto tako u planu nam je da na konkursu Ministarstva trgovine, turizna i telekomunikacija konkurišemo sa četiri vidikovca i imamo u planu da uredimo trg kod crkve u samom centru Divčibarama. Svakako zimska sezona još traje, ugostitelji su zadovoljni, jedini da kažemo faktor koji nedostaje je više snega na Divčibarama”, zaključila je direktorka TOV Ana Marković.

Kolubarski Info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *