Krušik postao član grupacije odbrambene industrije Srbije: Njen većinski vlasnik i dalje ostaje država

Povodom stupanja na snagu Uredbe vlade Republike Srbije o formiranju grupacije odbrambene industrije Srbije, danas se saopštenjem oglasila HK „Krušik“ u Valjevu, jedno od 15 preduzeća grupacije koji su nosioci odbrambenih i bazičnih tehnologija.

Cilj formiranja grupacije, ističe u saopštenju, je ostvarivanje strateških interesa Republike Srbije u oblasti proizvodnje naoružanja i vojne opreme kod proizvođača sa većinskim državnim ili društvenim kapitalom. Udruživanjem u grupaciju stvaraju se i uslovi da fabrike odbrambene industrije efikasnije osvajaju nove tehnologije i proizvode složena borbena sredstva za potrebe Vojske Srbije kroz jasnu ulogu svakog preduzeća u tehnološkom lancu proizvodnje. To će, takođe, doprineti većim investicionim ulaganjima, jer će se program usaglašavati sa ministarstvima odbrane, privrede, nauke i tehnološkog razvoja. To znači i značajno povećanje proizvodnje i izvoza borbenih sredstava i odbrambene industrije u celini. Uz njihovu pomoć i pomoć fakulteta i instituta jasno se definiše i „mapa puta“ odbrambenih tehnologija.

Posebno je značajno, kaže se u saopštenju, da će formiranje ove grupacije konačno biti rešeni dugogodišnji problemi dugovanja fabrika koji datiraju iz perioda pre 2013.godine. Stvaraju se i uslovi da se završi proces konverzije dugova u kapital poverilaca i da se bilansi naših fabrika „očiste“ balasta iz prethodnog vremena opterećenog sankcijama i bombardovanjem. Biće rešen i dugogodišnji problem društvenog kapitala u fabrikama odbrambene industrije Srbije koji će postati vlasništvo države. Za vrednost preuzetog društvenog kapitala država Srbija biće u obavezi da investira u razvoj fabričkih kapaciteta, minimalno u vrednosti preuzetog društvenog kapitala. Uredba potvrđuje da država Srbija postaje većinski vlasnik fabrika odbrambene industrije. Zakonom o proizvodnji i prometu naoružanja i vojne opreme propisano je, inače, da strana ulaganja ne mogu biti veća od 49%, uz minimalno pojedinačno učešće stranog kapitala od 15%. Ovim je nevosmisleno, kaže se na kraju saopštenja, da je zakonom i uredbom nedvosmisleno zaštićeno državno vlasništvo u preduzećima koja pripadaju grupaciji odbrambene grupacije Srbije. Ono ne može pasti ispod 51% što i jeste ključna pretpostavka za sprovođenje strateških interesa države od potrebe bezbednosnih snaga i jačanja sopstvenog izvoznog potencijala.

J. Stojić / Kolubarski.info

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *