Potrebno je unaprediti izborni proces kako bi bio u punoj meri pristupačan osobama sa invaliditetom

Generalna sekretarka Stručne službe Zaštitnika građana Olja Jovičić, pomoćnica Generalnog sekretara Nataša Jović i samostalna savetnica Ivana Obradović učestvovale su u radu Grupe za konsultacije o inkluzivnom izbornom procesu i pravilima, koja je organizovana u okviru projekta „Radi kao što govoriš zajedno sa osobama sa invaliditetom“.

Foto: cazin.net

Na sastanku koji je održan u Narodnoj skupštini razmatrani su predlozi za unapređenje izbornih procesa u cilju njihove pune dostupnosti osobama sa invaliditetom. Izborni proces nije dovoljno dostupan svim građanima, s obzirom da postoje prepreke koje osobe sa invaliditetom sprečavaju da učestvuju u izbornom procesu. Analize pokazuju da biračka mesta u velikom broju nisu fizički pristupačna, a izborni materijali nisu pristupačni slepim i slabovidim osobama. Samo je jedna osoba sa invaliditetom od više ponuđenih kandidata sa izbornih lista izabrana za poslanika u Narodnoj skupštini. Na nedostatke u izbornom procesu zbog kojih on nije dovoljno pristupačan osobama sa invaliditetom Zaštitnik građana ukazao je još 2012. godine upućivanjem mišljenja nadležnim organima.

Predlozi za unapređenje odnose se na obezbeđivanje fizičke pristupačnosti biračkih mesta, promene kod upisa u birački spisak, uređenje prijavljivanja i glasanja od kuće, učešće osoba sa invaliditetom u biračkim odborima i u RIK-u), unapređenje informisanja, mogućnost korišćenje faksimila umesto potpisa.

Foto: princip.news

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima grada Valjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *