Valjevo: Sećanje na hrabrog ruskog vojnika Ivana Prošina

U Valjevu je prigodnim odavanjem pošte obeležena 75.godišnjica pogibije Prošina Ivana Nazaroviča (1914-1944), borca 68.autojedinice, 93.divizije, Trećeg ukrajinskog fronta Crvene armije, koji je nakon ranjavanja u okolini Valjeva sahranjen 19.decembra 1944.godine u spomen-parku na Jadru u Valjevu koji nosi njegovo ime.

Evocirajući sećanje na ovog velikog heroja, šofera na specijalnom vojnom vozilu, Rajko Milinković, predsednik Gradskog odbora SUBNOR-a, rekao je da je Prošin od početka drugog svetskog rata učestvovao u borbama za odbranu SSSR do konačne pobede Crvene armije. Nosilac je visokog priznanja – medalje za oslobođenje Staljingrada.

Borbena dejstva snaga NOVJ i jedinica Crvene armije imale su i značajne završne za konačno oslobađanje Srbije. Kada je Sremski front bio ugrožen u noći 30.novembra na 1.decembar izdato je naređenje da se cela divizija Crvene armije hitno iz užičkog kraja, gde su borbe još trajale, prevaci na Sremski front, preko oslobođenog Valjeva. U konvoju se nalazio i Prošin Ivan Nazarovič. Na žalost, u svom specijalnom vojnom kamionu teško je ranjenj pred Valjevom i njegova sudbina ostala je vezana za naš grad. Negovali su ga u porodici Laušević, valjevskoj bolnici, a prvu pomoć mu je pružio i dr Panta Janković. Na nesreću ljihov trud bio je uzaludan, a želja ranjenog borca je bila da se sahrani u Valjevu. Sa ratišta u Jugoslaviji nije se vratio i njegov rođeni brat Viktor, dok je otac Nazar Korkovič završio u zloglasnim gulazima u Sibiru.

Sahrani su, pored nekoliko stotina Valjevaca, prisustvovali i njegovi ratni drugovi koji su nastavili borbena dejstva prema Beču i Berlinu do konačne pobede.

Prošinov spomenik Valjevci su redovno obilazili i uređivali sve do 1962.godine kada su njegovi posmrtni ostaci ekshumirani i preneti na „rusko groblje“ u Jagodinu u zajedničku spomen-kosturnicu 1.170 palih boraca i oficira Crvene armije. Trg Ivana Prošina nije menjao svoj naziv ni posle ekshumacije, a na ovom prostoru podignut je i spomenik narodnom heroju dr Milošu Miši Pantiću.

Sa komemoracije na kojoj su prisutvovali i predstavnici grada Valjeva upućen je predlog da se povodom 75.godišnjice pobede nad fašizmom ponovo podigne spomenik Prošinu, u prvobitnom obliku, koji je, u međuvremenu, dotrajao.

Zorica Jeremić Šević, koja učinila veliki napor da se prikupi i srede dokumenta i građa o ovom palom borcu, priredila je ovom prilikom i prigodnu izložbu fotografija i dokumenata iz života i vojevanja Ivana Prošina. Otvarajući izložbi autorka je rekla da i na ovaj način moramo čuvati od zaborava svoju istoriju, pravilno je interpretirati, ne dozvoljavajući da je drugi prekrajaju i oblikuju pokušavajući na taj način da umanje borbu NOVJ i Crvene armije protiv fašizma, najvećeg, do sada viđenog, zla čovečanstva.

Kolubarski.info 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *