Novi izgled Valjeva: Izgradnja Ulice Mirka Obradovića

Ulica Mirka Obradovića dobija svoj konačni izgled, jer je u toku njena izgradnja koja će dati potpuno novi izgled delu grada koji gravitira između najvećeg naselja Oslobodioci Valjeva, pored buduće Privredne zone, do izlaska na magistralni put ka Beogradu.

– Ovo je saobraćajnica koja je decenijama priželjkivana, imajući u vidu šta se sve ovde nalazilo. A bilo je tu svega i svačega, bespravno podignutih objekata i Grad je učinio mnogo, ne samo što je izdvojio sredstva za izgradnju ulice, nego što je i izdvojio sredstva za eksproprijaciju i upodobljavanje ovog zemljišta novoj saobraćajnici- rekao je gradonačelnik dr Slobodan Gvozdenović, obilazeći radove.

Ulica Mirka Obradovića je dugačka 1620 metara i za njenu izgradnju je bilo predviđeno oko 200 miliona dinara. Ugovorena je za 157 miliona bez PDV-a, ali ono što je najbitnije je šta će ovde sve biti izgrađeno. Gradonačelnik je rekao da je već izgrađena fekalna kanalizacija u dužini od 1500 m, atmosferska kanalizacija od 1818 m, vodovodna mreža od 1620 m, položeni su kablovi za javnu rasvetu, što je uz novac za eksproprijaciju zemljišta, oko 250 miliona dinara koliko je Grad platio isključivo od svojih sredstava.

Potvrda dobrog vođenja budžeta stigla i od strane američke agencije „Mudis“ koja ocenjuje budžete država, regiona i gradova:
– Oni su pre par meseci doslovce rekli da je Valjevo u rangu sa Novim Sadom i Beogradom i da ova tri grada imaju najbolje budžete u Srbiji. To je napomenuo i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević kada je nedavno gostovao na Vujić televiziji- kaže Gvozdenović.

Gradonačelnik je istakao da se ne završava sve izgradnjom ove saobraćajnice i stavljanjem u funkciju mosta u Ulici Norveških interniraca, jer se otvaraju nove saobraćajne veze do Suvoborske ulice, izlazak na Obilaznicu za Užice, infrastrukturno uređenje u budućoj Privrednoj zoni i bolji pristup postojećoj Industrijskoj zoni, rasterećenje saobraćaja u centru Valjeva.
– Grad namerava da naredne godine počne izgradnju dva mosta. Jednog pešačkog mosta preko Kolubare, na mestu starog koji je srušen u poplavama 2014. godine i novog saobraćajnog mosta pored železničkog nadvožnjaka. Izgradnja ovih mostova je moj cilj iduće godine i to ćemo uraditi. Već su izdati nalozi za premer, predračun i projektni zadatak. Na taj način ćemo rasteretiti centar grada i omogućićemo brzu vezu sa putnim pravcima za Užice, Divčibare i Beograd- rekao je gradonačelnik i naveo da je planirana izgradnja biciklističke staze. Izgradnja je uvećala i cenu placeva, a pošto će biti građena na najvišem nivou, biće saobraćajnica koja će moći da podnese teretni saobraćaj- smatra gradonačelnik.

Plan grada je da izađe ne reku i dosta je privatnih investitora spremnih da grade u ovom delu grada. Gradonačelnik Gvozdenović kaže da je Valjevo jedan od najznačajnijih gradova u Zapadnoj Srbiji i po svojim potencijalima apsolutno zaslužuje najviše prioritete Vlade Srbije.
– Vodotok reke Kolubare kroz sam centar grada je regulisan na najvišem mogućem nivou i predsednik Vučić je nedavno rekao da je Valjevo jedini grad u Srbiji, koji ima regulisan vodotok reke Kolubare kroz centar grada i skoro apsolutnu zaštitu od poplava. Ulaganjem u infrastrukturu postajemo interesantni i za potencijalne investitore, jer se već iduće godine gradi sledeća saobraćajnica koja je značajna, a to je novi put u novoj Industrijskoj zoni. Očekujemo veliku pomoć iz Ministarstva privrede i od Jelene Milašinović, jer postoji milijardu i četristo miliona dinara namenjenih za opremanje industrijskih zona i bićemo u situaciji da u 2020. godini otvorimo jednu arteriju kroz koju prolazi kapital, saobraćaj, narod i rad i bočno se, kao kod svake arterije otvaraju kolaterale i oni placevi u privatnom vlasništvu, koji su pored saobraćajnice, dobijaju na značaju i postići će veću cenu- zaključio je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Antrfile:

Interesovanje stranih investitora

Gradonačelnik ukazuje da je Valjevo već interesantno stranim investitorima i da je nedavno razgovarao sa dva nemačka investitora „Colner“ i „SDP“ koji su apsloutno zainteresovani za Valjevo.
-To su ozbiljne bavarske firme, čiji su predstavnici došli veoma spremni i informisani o običajima, geopolitičkom položaju i značaju grada, radnoj snazi koju možemo da ponudimo, što je potvvrdio i direktor Tehničke škole. Bez lažne skromnosti, što je lako proverljiva stvar u Nemačkoj privrednoj komori, odali su priznanje gradonačelniku, njegovom timu i lokalnoj samoupravi da smo bili najbolje ogranizovani i najbolje ih dočekali sa kompletnom prezentacijom i svim informacijama od interesa za takve firme.

Kolubarski.info / Foto: newbalance.rs

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *