Komplikacije tokom lečenja gojaznosti

Kod odraslih i adolescenata posle naglog gubitka u težini opisana je kalkuloza žučne kesice. Drugi potencijalni problem je neadekvatan nutritivni unos za dete ili adolescenta koji se razvija i raste. Taj rizik se smanjuje zahvaljujući tome što se redukcija kalorijskog unosa pretežno sprovodi eliminacijom visoko-kalorijske hrane, a podstiče dobro uravnotežena ishrana. Poznato je da brzina rastenja može da se uspori tokom perioda u kome dolazi do gubitka težine. Ipak, većina gojazne dece su visokog rasta za svoj uzrast tako da je uticaj tog usporavanja na visinu u odraslom dobu verovatno zanemarljiv. Takođe, tokom mršavljenja može doći do gubitka mršave telesne mase, odnosno mišića posebno ako u ishrani nedostaju proteini animalnog porekla. Programi za mršavljenje mogu prouzrokovati psihološke ili emocionalne probleme.

Foto: yumama.com

Pošto je gojaznost poremećaj hroničnog karaktera, sprovođenje navedenih mera u ishrani i fizičkoj aktivnosti je neophodno tokom celog života o čemu aktivno treba da se staraju kako roditelji tako i deca. Redovni kontakti roditelja i deteta s lekarom su preporučuju i onda kada se postigne redukcija telesne mase.

Na osnovu savremenih saznanja jasno je da promena načina života i održavanje normalne težine u detinjstvu može da redukuje rizik od razvoja sindroma rezistencije na insulin, tipa 2 dijabetesa i kardiovaskularnih bolesti u odraslom dobu. Smanjivanje stepena gojaznosti u detinjstvu dovodi do smanjivanja stepena hiperinsulinemije, smanjivanja krvnog pritiska i poboljšanja lipidnih abnormalnosti. Studije kod odraslih pokazuju da je gubitak u težini od 10% do 15%, održavan u dužem vremenskom periodu, povezan s trajnim smanjivanjem rizika od kardiovaskularnih bolesti.

Foto: antamedica.com

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima grada Valjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *