Predstavljen projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“

Projekat „Ekonomsko osnaživanje žena u poljoprivredi“ danas je predstavljen u Valjevu i po rečima koordinatorke projekta Jelene Ružić realizovaće se na teritoriji Kolubarskog okruga. Aktivnosti projekta će se sprovoditi u opštinama Lajkovac, Ljig, Mionica, Osečina, Ub i grad Valjevo u tri faze, a cilj je poboljšanje položaja žena poljoprivrednica na teritoriji pomenutog okruga.

„Kolubarski okrug, na osnovu popisa iz 2011. godine ima 174228 stanovnika od kojih su 51% žene. Od ukupnog broja radno sposobnog stanovništva na teritoriji okruga njih 27% je angažovano u poljoprivredi kroz osnovnu ili dopunsku delatnost, dok žene čine 42% od tog broja. Poljoprivrednice veoma retko poseduju potrebnu poljoprivrednu opremu i alate, što se prilično odražava na ekonomsku održivost njihovih gazdinstava.Studija koju je sproveo SeCons govori da su nedostupnost i nepouzdanost informacija o tome šta treba proizvesti, kao i nedostatak informacija o tržištu neke od glavnih prepreka sa kojima su poljoprivrednice suočene. Odluke o tome šta treba proizvesti obično se donose na nivou cele porodice, bez obzira na vlasništvo nad gazdinstvom i uglavnom se svode na tradicionalnu proizvodnju kojom se porodica bavila od davnina. Nedostaju znanja o standardima, osavremenjavanju proizvodnje, kvalitetu proizvoda i slično. Takođe, udaljenost tržišta predstavlja ozbiljan problem, posebno u selima koja su udaljena od gradova. U takvim nepovoljnim uslovima lako je uspostaviti monopol i diktirati uslove koje lokalni proizvođači nisu u mogućnosti da ispoštuju, najviše zbog nedostatka znanja i nepostojanja udruživanja. Pored toga, glavni problem poljoprivrednica je neposedovanje ili loše stanje poljoprivrednih mašina i nedostatak informacija o tome kako se mogu zameniti kroz bespovratne kredite, projekte ili kredite sa niskim kamatnim stopama“, istakla je koordinatorka ovog projekta Jelena Ružić.

Foto: Željko Bošković

Po rečima gradonačelnika Valjeva dr Slobodana Gvozdenovića ovaj projekat je veoma značajan, jer svaka pomoć i osnaživanje žena, pogotovu na ruralnim područjima gde je veliki odliv stanovništva, i moglo bi se to reći, pražnjenje seoskih domaćinstava izuzetno je dragocen. U proteklih godinu i po dana stavljen je veliki akcenat na selo, rešavajući potpuno infrastrukturne probleme, tako da se ovo potpuno uklapa u politiku grada Valjeva koja je definisana i isprofilisana, zadnjih godinu i po dana kada je ova gradska vlast u pitanju.

Foto: Željko Bošković

„Svaka saradnja sa vama je značajna, oblast koju ste izabrali, podrška ženama na ruralnim područijima je u ovom trenutku, kada Srbija ima problema u odlivu stanovništva sa ruralnih područija, izuzetno značajna. Kao ginekolog koji je ceo život praktično imao žene kao pacijente, mogu da naglasim da je uloga žena ne samo u gradu, nego i na selu čini mi se još odgovornija, pogotovu kada je u pitanju njihov materijalni status. Živimo u vremenima koja su potpuno drugačija u odnosu na ono vreme kada sam ja pre 30 godina počeo da radim, gde je i sam sistem zdravstveme zaštite izmenjen u odnosu na nekada, državu blagostanja kako god ko to gledao, kakva je nekada bila bivša Jugoslavija. Imate problema i sa overom zdravstvenih knjižica, uplatama za RFZO, a često se dešava, pogotovo žene sa sela, dolaze sa neoverenim knjižicama, upravo iz razloga što ne rade nigde, a njihova domaćinstva nisu prijavljena ili registrovana ili nije plaćen porez. Da je sama ovakva inicijativa prepoznala koliki je značaj i briga za žensko stanovništvo na selu, koje je da ne kažem prepušteno samo sebi, ali nosi jedan ogroman teret, jednu veliku odgovornost, ne samo za sebe, nego i za decu i za kuću gde su žene stub svakog domaćonstva. Još jedanput vam hvala što se tiče grada Valjeva i svih ostalih opština. Pružićemo maksimalnu pomoć i nadam se da je ovo samo početak neke naše buduće saradnje, koja će biti plodna“, istakao je gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović.

Foto: Željko Bošković

Danas je potpisan Memorandum o saradnji sa jedinicama lokalnih samouprava kako bi se ovaj projekat realizovao na najbolji mogući način, jer jedinice lokalne samouprave imaju najbolji uvid u to ko su žene poljoprivrednice sa lokala koje žele da se angažuju i da zaista učestvuju u svemu ovome. Nakon ovoga biće im pružena i besplatna mentorska podrška u trajanju od godinu dana kroz znanje i svu pomoć da ojačaju i da postanu jedno respektabilno udruženje.

Foto: Željko Bošković

Projekat se sprovodi od strane Ženskog udruženja Kolubarskog okruga, finansira ga UN Women iz sredstava Evropske unije kroz projekat „Ključni koraci ka rodnoj ravnopravnosti“. Vrednost projekta je 30.000 evra, traje godinu dana i treba da obuhvati edukaciju 120 poljoprivrednica iz šest oblasti, da im obezbedi putovanje u Vojvodinu gde će učestvovati u radu poljoprivrednica koje su već funkcionalne i da uspostave neku saradnju, a posle toga treba da im se obezbedi strateško planiranje udruženja osnivanjem novog udruženja. Suština projekta je da se žene edukuju i da svoj rad naplate, a ne da budu samo robovi svog imanja i besplatna radna snaga.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *