Bez ukidanja izdvojenih odeljenja

Novu školsku godinu Valjevo dočekuje sa novom mrežom osnovnih škola koje pohađa više od osam hiljada učenika. Odluku o tome doneli su odbornici Skupštine Grada prema kojoj će Valjevo imati 15 osnovnih škola sa 38 izdvojenih odeljenja. Nastavu osnovnog muzičkog obrazovanja realizovaće Osnovna muzička škola „Živorad Grbić“ sa odeljenjima u Mionici i Lajkovcu.

Ova Odluka doneta je na osnovu Zakona o osnovnom sistemu obrazovanja i vaspitanja Republike Srbije. Pri tome su poštovane preporuke o kriterijumu vezanim, pre svega, na broj učenika. Njih ispunjava svih sedam škola u gradu, dok će ostale u seoskom području raditi po kriterijumima za osnovne škole. On predviđa da škole u selima budu dostupne osnovcima i da na udaljenosti od dva kilometra ne postoji druga osnovna škola.

Prvobitno je bilo odlučeno da se ukinu izdvojena odeljenja u Klanici i pripoji OŠ „Stevan Filipović“ u Divcima, a odeljenje u selu Dupljaj da se pripoji OŠ „Sveti Sava“ u Popučkama.
– Nakon žalbe đačkih roditelja, kaže za Kolubarski.info, prof. dr Miroljub Ivanović – član gradskog Veća, nadležnom ministarstvu, gradonačelniku Valjeva, gradskom Veću i ostalima, odbornici Skupštine Grada su odlučili da se prvobitna Odluka stavi van snage. Pri donošenju ove Odluke imalo se u vidu mišljenje saobraćajnih preduzeća da ne mogu da obezbede bezbedan prevoz učenika, posebno najmlađih.

Bez izdvojenog odeljenja ostaće Oglađenovac. Ovo odeljenje je do sada radilo u sastavu OŠ „Milovan Glišić“ u Valjevskoj Kamenici. Nažalost, selo Oglađenovac u narednoj školskoj godini neće imati da upiše u prvi razred ni jednog osnovca, a tako će, kažu, biti i u narednim godinama.

Odbornici Skupštine grada Valjeva su podržali nastojanje Srednje muzičke škole „Živorad Grbić“ da u Mionici i Lajkovcu i dalje organizuje nastavu osnovnog muzičkog obrazovanja učenika od prvog do šestog razreda.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *