Auto-put “Miloš Veliki” svečano otvoren

Deonica auto-puta “Miloš Veliki” od Obrenovca do Ljiga svečano je otvorena za saobraćaj. Sa deonicom od Ljiga do Preljine koja je ranije otvorena ovaj auto-put sada u punom profilu povezuje Čačak i Obrenovac i njegova dužina iznosi 103 kilometra. Otvaranjem ovog puta saobraćaj se izmešta sa Ibarske magistrale, a put od Beograda do Čačka se skraćuje na oko sat vremena. Auto-put je svečano otvorio predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je, na ceremoniji otvaranja deonice auto-puta “Miloš Veliki”, da taj auto-put pokazuje novi nivo kvaliteta života građana Srbije.

“Sedamdeset godina sanjali smo ovaj san, 70 godina čekali ovaj dan, 70 godina i malo više i malo duže. I zato sam zahvalan svima vama kojima nije bilo teško da po ovom vrelom danu dođete u Ljig da zajedno obeležimo otvaranje auto-puta, koji nosi ime po Milošu Obrenoviću”, rekao je Vučić.

autoput milos veliki 2

Predsednik je zahvalio svima koji se, kako kaže, raduju uspesima Srbije.

“Hoću da se radujem svima koji se raduju napretku Srbije, koji želite da bude uspešnija. Koji uvek imate dovoljno razloga da budete uz svoju otadžbinu. Hvala vama koji ste radili pod najtežim uslovima, borili se sa tunelima, i brojnim mukama izlazili na kraj. Hvala svim građanima Srbije koji Srbiju vole više od svega”, naglasio je Vučić.

Šumadijski auto-put nosiće ime “Vožd Karađorđe”

Predsednik je tokom obraćanja rekao da će se početi sa pripremom projekta za izgradnju auto-puta “Vožd Karađorđe”.

“To će biti šumadijski auto-put, u ipsilon kraku, da spojimo sever Šumadije i srce Šumadije sa istokom Srbije. Proći će auto-put i kroz njegovo rodno selo Viševac i time ćemo pokazati kako Srbi, kada se pomire, umeju da naprave najbolje i najveće rezultate”, istakao je Vučić.

Podsetio je da smo od zemlje na ivici bankrotstva došli do zemlje koja ima najviše investicija proporcinalno broju stanovnika.

“Postali smo bolji deo sveta, među najboljima u mnogo čemu”, naglasio je predsednik.

Osvrnuvši se na istorijsku ulogu Miloša Obrenovića, predsednik je napomenuo da se sada ne otvara samo auto-put sa njegovim imenom, već se ponavljaju sve lekcije kneza Miloša.

“Prva i osnovna lekcija je da možemo toliko toga sami da uradimo, bez obzira na okolnosti, ako smo vredni i pametni onoliko koliko je on bio mudar”, naveo je Vučić.

Druga je da se za svoju zemlju treba boriti i da iz nje ne treba ići bez preke potrebe, istakao je predsednik.

Danas je važno, dodao je Vučić, da zamoli vredne Srbe da razmotre mogućnost povratka u Srbiju”.

“Razmislite, Srbija je vaša otadžbina, dolazi vreme povratka u Srbiju, pomoćićemo na svaki način”, poručio je predsednik.

Treća lekcija, kako je dodao, jeste da je mir najvažniji uslov. Istakao je da se zbog toga najviše ulaže u mir, rad, znanje, povezivanje ljudi.

“Imamo put knjaže, imamo slobodu. Spojili smo to, jer jedno bez drugog ne ide”, poručio je predsednik.

Deonica od Obrenovca do Ljiga duga je oko 62 kilometra, ima 11 nadvožnjaka, 44 mosta i tunel Brančić dug 945 metara.

Postoje dve tunelske cevi, sa po dve kolovozne trake, širine osam i po metara. U obe cevi postoji prostor za vozila koja su u kvaru, kao i veza između tunelskih cevi u slučaju vanrednih situacija.

Opremljen je najsavremenijom elektro-mašinskom opremom, uz stalno praćenje i upravljanje saobraćajem iz tehničko-operativnog centra.

Vožnja od Obrenovca do Čačka, duga 103 kilometra, koštaće 420 dinara, a stizaće se za oko sat vremena.

Uz postojeće petlje Takovo i Preljinu, postoje još tri petlje – Ub, Lajkovac i Ljig.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *