Valjevo: Industrijska zona spremno dočekuje Koridor 11

Ostvarivanje decenijskog sna o povezivanju Valjeva sa glavnim gradom Srbije, Južnim Jadranom i ostalim delovima naše zemlje savremenom saobraćajnicom Valjevci vide u Koridoru 11 i investicionom planu Srbije koji je ovih dana najavio predsednik Aleksandar Vučić.

U cifri od 12 milijardi evra investicionog plana nalazi se i izgradnja brze saobraćajnice od Popučaka, kod Valjeva, do Nepričave u dužini od 17 kilometara. Radovi na ovom delu saobraćajnice koja će dobiti još dve kolovozne trake treba da počnu već na proleće sledeće godine i da budu završeni za nepunih godinu i po dana. Za njenu izgradnju utrošiće se blizu 80 miliona dinara. Potrebna projektna dokumentacija već je urađena.

Valjevci se u velikom broju spremaju za svečano otvaranje Koridora 11

Vest o završetku izgradnje deonice Koridora 11 od Obrenovca do Ljiga primljena je u valjevskom kraju sa velikom radošću. Mnogi od njih će u nedelju prisustvovati svečanosti otvaranja autoputa. Posebno su radosni što nosi ime knjaza Miloša Obrenovića, osnivača moderne srpske države, koji je to postigao kao nepismeni seljak svojom mudrošću i hrabrošću i pokazao je kako se upravlja državom. Prema mišljenju mnogih, u 21. veku tu mudrost pokazuje sadašnji predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji, takođe, gradi modernu srpsku državu.

S tim u vezi gradonačelnik Valjeva dr Slobodan Gvozdenović izjavio je danas za Kolubarski.info da završetak izgradnje Koridora 11 i početak radova na brzoj saobraćajnici ima ogroman značaj za grad Valjevo, ali i valjevski kraj. Valjevo spremno dočekuje ove investicije jer imaju veliki značaj za razvoj industrije, poljoprivrede i turizma. Posle nekoliko godina i Valjevo je privelo kraju izgradnju industrijske zone. Za tu namenu iz gradskog budžeta bez zaduživanja kupljeno je više od 40 hektara zemljišta. Sada očekuje pomoć od Republike Srbije u izgradnji saobraćajnice kojom bi se povezala ova dva dela industrijske zone, zatim nove trafo-stanice i stanice za prečišćavanje voda. Na vest da su završeni radovi na izgradnji Koridora 11 i da počinju radovi na izgradnji brze saobraćajnice već se javio jedan poznati nemački koncern koji je zatražio više od pola površine industrijske zone za izgradnju fabrike.

Spremamo se, kaže gradonačelnik Gvozdenović, i za bolje organizovanje u poljoprivredi, posebno za proizvodnju organske hrane.

“Želimo da u tome postanemo partner Ministarstva poljoprivrede. Već smo u Poćuti osnovali zemljoradničku zadrugu, gradimo savremenu mlekaru, a na oko 400 hektara u ovom kraju organizujemo i organsku proizvodnju maline i kupine.

U mnogim selima popravljamo saobraćajnice i gradimo putnu infrastrukturu, ne praveći razliku između sela i grada, stvarajući uslove da što veći broj mladih ostane da živi i radi na selu”, ističe Gvozdenović.

Završetak radova na Koridoru 11 značiće mnogo i za razvoj turizma, posebno na Divčibarama, koje su najbliža planinska destinacija Beogradu. Ovde su već izgrađeni ili se grade novi hoteli, odmarališta za decu, a posebno se mnogo očekuje od velikog sportskog kampa koji ovde gradi Miloš Teodosić, poznati košarkaški reprezentativac rodom iz Valjeva.

Izgradnja Koridora 11 i brze saobraćajnice značiće mnogo za Valjevce koji će ubuduće do Beograda stizati za samo 45 minuta, dvostruko kraće nego do sada. Time se, poručuje gradonačelnik, stvaraju uslovi da mnogi od njih rade u Beogradu, a žive u Valjevu, a predstavljaće veliku korist i za studente koji studiraju u Beogradu.

J. Stojić

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *