Posle 10 godina reli se vraća u Valjevo 17. i 18. avgusta

Posle dugog niza godina, auto – sport se vraća u Valjevo i to u reli disciplini, koja je najgledanija disciplina u Srbiji.  Do sada imamo 29 prijavljenih i to je za ovaj prvi reli više nego dobro. Očekujemo na startu sigurno oko 25 posada – rekao je Đorđe Jovančić, predsednik Organizacionog odbora Valjevskog relija, koji nosi naziv „Memorijal Miodrag File Stojanac“, po Valjevcu koji je popularizovao auto-sport u Valjevu.

Valjevski reli „Memorijal Miodrag File Stojanac“, održava se u subotu 17. avgusta i u nedelju 18. avgusta. Zvanično otvaranje relija je u subotu 17. avgusta ispred Centra za kulturu Valjeva u 19.30 časova, a u nedelju takmičenje počinje od 9 časova.

Na terenima Divčibara koji su ne samo u Srbiji, već i u regionu omiljeni za vožnju, ponovo imamo reli u organizaciji domaćih valjevskih klubova, naravno pod pokroviteljstvom grada Valjeva. Reli je sam po sebi disciplina koja je u organizacionom smislu daleko najteža i najzahtevnija. Odabrali smo dva brzinca, to su delovi zatvorene staze. Prvi brzinski ispit se odvija od Rajkovića, tačnije raskrsnice u centru Rajkovića  do pumpe na Divčibarima. Drugi kreće od  Divčibarskog zamka i završava se kod kafane „Vagon“- najavio je predsednik „Avako rejsing tima“, Zoran Pivić, koji je najavio i prisustvo dve bugarske posade.

Foto: Željko Bošković

Za saobraćaj će u nedelju od 7.15 do 16 časova biti zatvoren put za Divčibare od Rajkovića. Deonica puta od Kaone ka Divčibarama biće zatvorena istog dana od 7.50 do 16.30. Organizatori su najavili da će se voziti ukupno šest brzinaca koji zbirno imaju 52,3 kilometra, a ukupan reli će se organizovati na trasi dugoj 187 kilometara.

Predsednik „Avako reli tima“ Miroslav Branković  smatra da je veliki uspeh da se reli vratio u Valjevo posle 10 godina, kao i da će na ovom reliju učestvovati 12 posada iz Valjeva, samim tim što do pre godinu i po dana nije postojao aktivan  klub u Valjevu.

Jedan od najzahtevnijih brzinaca, pored „Srbija relija“ su Divčibare i dosta vozača voli da vozi ovu deonicu.

Dosta ljudi me je prošle godine pitalo što mi u Valjevu ne pravimo taj reli, zato što svi vole da dođu na Divčibare i da isprobaju  svoje veštine. Ove godine smo uz pomoć grada Valjeva i brojnih sponzora uspeli da ga organizujemo i nadamo se da će sve biti kako treba. Želim puno sreće svim vozačima i naravno najbolji će pobediti – zaključio je Matija Stojanac, vozač „Avako reli tima“ .

Auto – sport u Valjevu datira od 60-ih godina prošlog veka, a  Miodrag File Stojanac spada u generaciju koja je počela da vozi 70-ih godina. Pozivamo sve da dođu i podrže ovu manifestaciju- rekao je predsednik „Avako reli tima“ Miroslav Branković.

Foto: Željko Bošković

Matija Stojanac, bratanac Miodraga Fila Stojanovića je inicirao da se Valjevski reli nazove po njegovom stricu:

Mislim da je File mnogo doprineo za razvoj auto – sporta u Srbiji, a naročito u Valjevu. Čovek  koji je osvojio „Zlatnu kacigu“, tri puta bio šampion države, pomogao je svojim radom, popravkom automobila i to znaju svi u Srbiji.

S.R.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

 

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *