Zapošljavanje je jedan od najsnažnijih mehanizama za postizanje društvene uključenosti marginalizovanih grupa

Tradicionalno posmatranje invalidnosti iz perspektive socijalne zaštite i rehabilitacije, medicinskih usluga i ostalih vidova pomoći i zaštite (medicinski model) umnogome je prevaziđen posmatranjem invalidnosti iz spektra ljudskih prava (model zasnovan na principima ljudskih prava) prihvatanjem i implementacijom usvojenih međunarodnih standarda koji su krunisani Konvencijom Ujedinjenih nacija o pravima osoba sa invaliditetom.

Osnov razvoja modela baziranog na ljudskim pravima započeo je sa međunarodnim dokumentima koji nisu posebno ukazivali na prava osoba sa invaliditetom ali su se odnosili na njih. Tako prvi član Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima glasi: “Sva ljudska bića rađaju se slobodna i jednaka u dostojanstvu i pravima”. U skladu sa tim svako društvo treba da nastoji da osobama sa invaliditetom omogući ostvarivanje njihovih ljudskih prava: građanskih, ekonomskih, politiĉkih, socijalnih, kulturnih. Ova Deklaracija takođe ističe da svako ima pravo na rad, na slobodan izbor zaposlenja, na pravične i zadovoljavajuće uslove rada i na zaštitu od nezaposlenosti.

Foto: dzenarika.net

Zapošljavanje je jedan od najsnažnijih mehanizama za postizanje društvene uključenosti marginalizovanih grupa. Pitanje zapošljavanja osoba sa invaliditetom je jedno od važnijih kada govorimo o njihovom statusu, jer je zaposlenost put ka većem uključivanju u društvo, izvor prihoda što doprinosi većoj samostalnosti osoba sa invaliditetom. Invalidnost je jedan od faktora koji moţe prouzrokovati socijalnu isključenost i siromaštvo. Osnovni razlog za pojavu isključenosti iz socijalnih tokova, kao i pojavu siromaštva, leži u potcenjivanju osoba sa invaliditetom kao zaposlenih i kao društveno aktivnih učesnika. Zbog toga je zapošljavanje veoma važan aspekt uključivanja osoba sa invaliditetom u društvo.

Foto: maribor24.si

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektom nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Projekat je sufinansiran sredstvima grada Valjeva.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *