Valjevo: Zaposlenima u javnim preduzećima trinaesta plata

Odbornici Skupštine grada valjeva odlučili su, razmatrajući izveštaje o radu javnih preduzeća u minuloj godini, da sva ona koja su poslovala uspešno 10 odsto od ostvarene dobiti uplate u budžet grada Valjeva. Preostalim delom dobiti raspolagaće preduzeća. Dobit je namenjena za dalje unapređenje poslovanja, ali i isplatu trinaeste plate u jednomesečnom iznosu.

Odbornici su ocenili da su sva preduzeća, uglavnom, uspešno poslovala i izvršavala obaveze prema građanima, uz primedbu da bi u poslovanju ove godine trebalo otkloniti i neke slabosti, posebno kada se radi o kvalitetu usluga.

Nije bilo primedbi na mogućnost da se zaposlenima isplati trinaesta plata, jer su u nekim preduzećima, posebno u „Vidraku“ kojem je poverena briga o komunalnoj higijeni grada, one na niskom nivou.

Ovu pogodnost neće moći da koriste zaposleni u JKP Polet koje Valjvcima pruža pijačne usluge. Preduzeće koje zapošljava 30 radnika uknjižilo je značajan gubitak u poslovanju. Odbornici su prihvatili da im se iz budžeta dodeli donacija u iznosu od 11 miliona dinara kojom treba da saniraju gubitke i ulože u osavremenjavanje pružanja usluga na svih devet pijaca. Uz tu odluku preporučeno je da se razmotri mogućnost racionalizacije radnih mesta, jer je zapaženo da su se u ovom preduzeću zadržali gotovo svi bivši direktori sa fakultetskim diplomama jer nisu ponovo izabrani na rukovodeće mesto, a nisu se ni potrudili da pronađu novo zaposlenje u skladu sa svojim kvalifikacijama, a i što bi kada neki od njih imaju i svoj privatan biznis.

J. Stojić

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *