OB Valjevo: Izbegavati rane jutarnje i kasne večernje časove

Zimsko vreme koje je tokom prethodnog perioda uslovilo formiranje snežnog pokrivača na teritoriji cele zemlje, odrazilo se i na broj traumatizovanih pacijenata. Iz Opšte bolnice u Valjevu ističu da je prisutan neznatno veći broj traumatizovanih pacijenata u urgentnom centru, dok ih na Odeljenju ortopedije sa traumatologijom ima uobičajeno. Navode i da se pacijenti zbrinjavaju na najbolji mogući način i savetuju da se izbegavaju rani jutarnji i kasni večernji časovi.

U toku jučerašnjeg dana u Prijemno-urgentnom centru Opšte bolnice Valjevo, zbrinuto je četiri osobe sa kontuzijama, a pet ljudi je zatražilo pomoć zbog distorzija. Što se tiče preloma sanirano je četvoro osoba sa takvim povredama u predelu podlaktica.

Dr Aleksandar Krajinović, specijalista ortopedije Opšte bolnice Valjevo, rekao je za naš portal da sneg nije iznenađenje i da ne utiče znatno na obim posla Odeljenja ortopedije sa traumatologijom.

“Mi imamo u principu potpuno identičnu situaciju kao i u bilo kom drugom mesecu. Na odeljenju trenutno nema povećanja broja pacijenata u odnosu na letnje vremenske prilike u smislu ortopedskih pacijenata. Traumatizovanih pacijenata možda za nijansu ima više u urgentnom centru jer se tu zbrinjavaju, ali pacijenata koji se primaju na odeljenje, njihov broj je u principu isti kao i u leto ili u oktobru mesecu na primer”, rekao je dr Krajinović i dodao da se razlika može napraviti u pogledu starosne strukture pacijenata. On kaže da stariji pacijenti uglavnom padaju u kućnim ili drugim zatvorenim uslovima i tako završavaju na odeljenju ortopedije. Dodaje i da se na ovom odeljenju trenutno nalaze četiri mlade osobe, a uzrok su uglavnom saobraćajni udesi.

“U principu mi nemamo povećan obim posla što se tiče samog Odeljenja, ali je drugačija preraspodela pre svega starosna i po vrstama povreda”, rekao je dr Krajinović i istakao da se ortopedski traumatizovani pacijenti u Valjevu zbrinjavaju na najbolji mogući način.

“Mi se zaista trudimo da sve bude zbrinuto i urađeno na najbolji mogući način prema svim principima medicinskog zbrinjavanja i, ukoliko je neophodno da nekoga pošaljemo dalje, recimo u Beograd, nije to ništa loše, to je sve u najboljem interesu pacijenta. U Valjevu se rade skoro sve vrste traumatskih ortopedskih operacija i izuzetno retko se neko šalje za Beograd”, rekao je dr Krajinović, specijalista ortopedije.

Dr Krajinović je još jednom posebno istakao savete za ovakve vremenske prilike. Prema njegovim rečima najznačajniji savet starijoj populaciji stanovništva jeste da ne izlaze iz kuće ukoliko to zaista ne moraju, a ukoliko već izlaze da izbegavaju rane jutarnje sate i kasne večernje i da sačekaju da temperatura malo poraste i odmrzne poledicu. Što se tiče mlađe populacije saveti se odnose na to da osim mera opreza, ne konzumiraju alkohol i nikako ne učestvuju u saobraćaju pod dejstvom alkohola.

Ostale vesti možete pročitati ovde.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti objavljena. Obavezna polja su označena *